Kam po gotovino?

V številnih občinah zaskrbljeni zaradi ukinjanja bankomatov

Karmen Grnjak / Štajerski tednik
16. 10. 2020, 06.57
Deli članek:

Kako priti do gotovine, je problem, ki se v mestnih središčih zdi povsem banalen, saj bankomat srečamo na vsakem vogalu. Kako pa je s tem na odročnih območjih?

Novice Svet24
Gotovino uporablja vse manj ljudi.

Razlog za izzive pri dostopanju do gotovine je ukinjanje bankomatov v odročnejših krajih. Večina bankomatov na območju države je v lasti bank, slednje pa svoje odločitve sprejemajo na podlagi ekonomske logike, kar je z vidika poslovanja podjetij odgovorno ravnanje, na strani države in lokalnih skupnosti pa je skrb za ugodne pogoje za življenje vseh članov naše družbe. Ukinjanje bankomatov tako povzroča nemalo preglavic ne le starostnikom, ampak tudi predstavnikom lokalnih skupnosti na odročnih območjih.

Tudi v občini Sveti Tomaž so prav v tem času zaskrbljeni, saj se srečujejo – podobno kot v Destrniku in še marsikje – z umikom edinega bankomata na območju celotne občine. »V tem mesecu smo nenadoma dobili informacijo, da se bankomat iz naše občine umika. Če bodo napoved uresničili, nam za dvigovanje gotovine preostane samo še poslovalnica Pošte Slovenije, a ta obratuje tri ure dopoldne in dve uri popoldne, brez vikendov. Najbližji bankomat pa je oddaljen več kot deset kilometrov,« je povedal Mirko Cvetko, župan občine Sveti Tomaž.

Občina je vrsto let sofinancirala stroške bankomata

Na občini so nad odločitvijo banke zelo presenečeni, saj so že vrsto let sofinancirali stroške obratovanja. Po Cvetkovih besedah naj bi ti na mesečni ravni znašali čez 200 evrov, zato so bili prepričani, da se kaj takega ne more pripetiti, vsaj ne »čez noč«. Zdaj razočaranja ne skrivajo. »Predstavniki banke vse do danes niso opravili nobenega razgovora s predstavniki občine, kar bi glede na vključenost občine pri delovanju bankomata upravičeno pričakovali. V dopisu, ki so ga naslovili na občino, navajajo, da bankomat umikajo zaradi 'racionalnega' poslovanja. Zaradi resnične potrebe po tovrstni bančni storitvi se želimo pogovoriti o delovanju bankomata tudi v prihodnje,« je bil jasen Cvetko, ki ne more razumeti, da se na NKBM ne odzivajo na prošnje po razgovoru: »Žal kljub našemu pisanju in klicanju pristojnih ne moremo vzpostaviti kontakta z odgovornimi.«

Na NKBM ne čutijo potrebe po razgovoru, dodali pa so tudi, da je bankomat kljub sofinanciranju občine posloval z izgubo. »Županu občine Sveti Tomaž smo pisno večkrat pojasnili našo poslovno odločitev, ki smo jo sprejeli v okviru rednih procesov optimizacije poslovne mreže,« so pojasnili in dodali, da bančne storitve lahko vsi občani opravijo na pošti. A tudi Pošta je podjetje, ki je še pred kratkim zaprlo nemalo poslovalnic v manjših krajih.

Rešitev v rumeno-modrih bankomatih ATM?

Banke pa niso edine, ki lahko postavijo bančne avtomate in omogočijo dostop do gotovine. Ameriško podjetje Euronet prodira na evropski in posledično tudi slovenski trg. »Opažamo trend, da banke zaradi prestrukturiranja svojega omrežja zmanjšujejo število poslovalnic in bankomatov, zlasti na oddaljenih lokacijah. Tukaj Euronet nudi dragoceno storitev, ki jo potrošniki in podjetja zelo cenijo. Vsekakor imamo interes za postavitev bankomata v občini Sveti Tomaž,« je zagotovil Alen Bevk, predstavnik Euroneta na Slovenskem. Če bi bila občina pripravljena sofinancirati del stroškov, pa bi to v podjetju zelo cenili.