V gostilno v Avstrijo

V rdečih regijah zaprtje gostinski lokalov, fitnesov in športnih objektov

G.G.
15. 10. 2020, 13.05
Posodobljeno: 15. 10. 2020, 15.32
Deli članek:

»Dober dan, pozdravljeni vsi skupaj,« je poslušalce in gledalce nagovoril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bobo
Fotografija je simbolična.
Ukrepi za rdeče statistične regije bodo v veljavo stopili v soboto.

»Epidemija je vsakogar prizadela posredno ali neposredno. Postala je naša realnost, vendar je bitka, ki jo zmoremo,« se je bistvu ukrepov približal Počivalšek in začel s konfuzno razlago.

V oranžnih regijah bodo gostinski obrati še lahko delovali kot doslej, in sicer od 6. do 22.30 ure. Dejavnosti, kot so na primer frizerstvo in kozmetika, pa tudi fitnesi in zaprti športni objekti, bodo lahko odprte, če bodo zagotovile eno stranko na 20 kvadratnih metrov. 

V rdečih conah, rdečih statističnih regijah (Slovenija pač nima regij ali pokrajin) bosta naslednja dva tedna bolj turobna. Na teh območjih je po Počivalškovih besedah "prepovedano ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objekti ter opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih." To pomeni, da bodo zaprti: fitnesi, športni objekti, gostišča, restavracije, gostilne, bari, okrepčevalnice. Ne pa gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, vendar bodo na voljo le gostom hotelov, motelov, penzionov, kampov, kmetij. Tam bo dovoljena strežba le za mizami, razdalja pa mora biti meter in pol, razen če gre za člane istega gospodinjstva.

Toda nastala je zmeda. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je pred tem dejala, da bodo fitnesi lahko odprti tudi v rdečih regijah. Ko so Počivalška na to opozorili novinarji, je nejevoljno odvrnil, da je povedal enako, vendar ni. Kot kaže, pa se je zmotila ministrica za šolstvo. Izjeme v rdečih conah so samo tam, kjer se uporabljajo turistični boni.

Je pa ministru za gospodarstvo težko zaradi teh ukrepov, ki bodo prizadeli podjetja, saj, kot pravi, "ve, da se težko prebijajo iz meseca v mesec". Zato pa je vlada pripravila peti protikoronski paket, po potrebi pa bo še šestega.