Le za rdeče regije

Na sprehodu odslej obvezno nadeti masko, razen če gre za individualno športno dejavnost

S.R.
15. 10. 2020, 13.07
Posodobljeno: 15. 10. 2020, 13.42
Deli članek:

V »rdečih« regijah bo odslej treba masko nadeti tudi na prostem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je danes dodatno pojasnila včeraj sprejeti odlok o obveznem nošenju maske tudi na prostem. Kot je poudarila, potem, ko jo je na to z vprašanjem opomnil vedno oprezni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, ta ukrep velja samo za tako imenovane »rdeče« regije. 

Glede zapiranja zdravstvenih dejavnosti je Bregantova pojasnila, da se bo to dogajalo v skladu s presojo strokovnih vodij na oddelkih. Nenujne zdravstvene dejavnosti se lahko še naprej izvajajo in to je tudi priporočljivo.

Bregantova je uvodoma pojasnila, da gre za preprost, čeprav na prvi pogled »neatraktiven« ukrep, ki pa je »učinkovit.« O tem po njenih besedah ni nobenega dvoma, saj to piše v najboljših znanstvenih revijah, vlada pa se je za odlok odločila zaradi trenutnega epidemiološkega stanja. Dejstvo je, da ko človek govori ali je športno aktiven, okoli njega nastaja cel »oblak kapljic,« aerosolov, ti pa ostanejo v zraku in nato na površinah, je dejala Bregantova. Odslej mora torej občan rdeče regije masko nadeti tudi na prostem, pri čemer obstajajo nekatere izjeme. To so osebe, ki se ukvarjajo z individualno športno dejavnostjo, otroci do šestega leta starosti, osnovnošolci do in vključno s petim razredom ter vzgojitelji in njihovi pomočniki v vrtcih in tudi vrtčevski otroci. 

»Vem, da je izjemno težko,« je še dodala Bregantova ter dodala, da je poleg mask zelo pomembna razdalja med ljudmi, zato je državljane znova pozvala k izogibanju druženju zlasti z osebami, s katerimi sicer niso v stiku. »Ukrepi so namenjeni temu, da stopimo na zavoro,« je dejala. S tem se namreč poskuša zaustaviti eksponentno rast, kar koli pa k temu prispeva, je po njenem mnenju zelo dobrodošlo. »Nihče si ne želi, da bi bilo treba še dodatno zaostrovati,« je pojasnila. 

Kaj pa v tem primeru?

Mora torej oseba, ki kolesari po svoji rdeči regiji, nadeti masko? Da, pravi Bregantova, razen če gre za individualno športno dejavnost. Tej izjemi bodo po njenih besedah dodali tudi to, da bo veljala za družine, ki kolesarijo skupaj. Si lahko človek prižge cigareto, ob čemer mora seveda sneti masko? Bregantova je pojasnila, da gre kajenje enačiti s prehranjevanjem, torej takega človeka nihče ne bo kaznoval. Bregantova kot zdravnica kajenje razumljivo odsvetuje. »Sama bi si želela, da je kadilcev čim manj, veste, da imamo v Sloveniji velik problem s kajenjem. Tako da, če do zdaj niso nehali kaditi, naj pa morda zdaj prenehajo,« je razložila. Pri tem se odpira vprašanje, če ne bo odslej mogoče zaznati povečanje števila verižnih kadilcev.