Nadzor prehodov mej statističnih regij v rokah policistov

Hojs: Gibanje iz oranžnih v rdeče regije ni prepovedano, je pa odsvetovano

A.S.
15. 10. 2020, 12.16
Posodobljeno: 15. 10. 2020, 13.48
Deli članek:

"Nekdo, ki živi v Kopru, lahko odpotuje v Ljubljano. Vendar to potovanje odsvetujemo," je dejal minister za notranje zadeve Hojs.

STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Vlada je sprejela nove ukrepe iz tretje faze oranžnega paketa: nekateri bodo veljali za območje celotne države, nekatere pa zgolj za regije, ki imajo slabšo epidemiološko situacijo, to pomeni več kot 140 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh (Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Zasavska, Savinjska, Jugovzhodna Slovenija in Posavska). O tem, katera regija je rdeča, bodo odslej presojali enkrat tedensko, je danes sporočil vladni govorec Jelko Kacin

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dejal, da sprememba odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih  pomeni prepoved zbiranja več kot 10 ljudi. V statističnih regijah, ki so na rdečem seznamu, pa od polnoči velja splošna prepoved zbiranj, shodov, porok, druženj, vključno z verskimi obredi ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izjeme so posamične prireditve, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje NIJZ za periodično organiziranje prireditve.

Odlok omejuje druženja povsod, ne le na javnih prostorih. Tako je prepovedano zbiranje tudi v zasebnih prostorih, kar pa ne pomeni, da bo policija vdirala v stanovanja, je dejal Hojs. Policija bo tako prišla na zasebna druženja, ko jih bodo poklicali zdravstveni inšpektorji, ti pa večinoma pridejo po prijavi občana.

Izjeme pri prehajanju?

Hojs je pojasnil, da je od polnoči prebivalcem iz rdečih regij prepovedan prehod v druge regije, obstaja pa nekaj izjem: odhod in prihod z dela, gozdarske in kmetijske dejavnosti, dejavnosti povezane z zavarovanjem, zdravjem ali premoženjem, varstvo oseb ali negovanje družinskega člana, dostop do lekarn, zdravstvenih storitev in v kolikor ste lastniki nepremičnine v drugi regiji.

Med izjemami je tudi tranzit v drugo državo, torej lahko posameznik potuje skozi rdeče regije do meje s sosednjimi državami. Tako se lahko oseba iz Gorenjske zapelje v Avstrijo v gostinski lokal na pijačo.

Obisk grobov se prav tako šteje kot osebni opravek, ki je dovoljen, "Seveda pa lahko take opravke tudi prestavite," je pripomnil minister za notranje zadeve.

Izjeme tudi že obstoječe rezervacije za unovčitev turističnih bonov

Bivanje je mogoče le na enem naslovu: Če ima kdo več naslovov, se mora odločiti za stalno ali začasno prebivališče. Dokazila? Podobna kot spomladi: izpisi iz zemljiške knjige, dogovor o zdravstvenem posegu, ...

Med izjeme spadajo tudi že predhodne rezervacije za unovčitev turističnih bonov. Rezervacije turistične destinacije, ki so bile opravljene do današnjega dne, se lahko koristijo, ne glede na to, v kateri regiji je rezervacija zabeležena in ne glede na to, od kod nekdo prihaja. Kljub temu pa Hojs poziva vse, ki lahko prestavijo ali odpovedo turistično rezervacijo, naj to zaradi epidemiološke situacije v državi tudi storijo.

Iz oranžnih v rdeče da, obratno ne

Gibanje iz oranžnih v rdeče regije ni prepovedano, je pa odsvetovano. "Nekdo, ki živi v Kopru, lahko odpotuje v Ljubljano. Vendar to potovanje odsvetujemo," je pojasnil Hojs. 

Župani lahko sami omejujejo dejavnosti

Ker so znotraj rdeče statistične regije tudi občine, ki so epidemiološko bolj varne torej zelene in obratno, je predvidena možnost, da lahko župani sami omejujejo dejavnosti. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo vsem županom in regijskim poveljnikom posredoval nabor ukrepov, ki so jih sprejeli in uveljavili v Pivki in v Črni na Koroškem v želji, da bi tudi župani na lokalni ravni lažje sprejeli določene ukrepe in tako olajšali delo epidemiologom.

Nadzor prehodov mej statističnih regij v rokah policistov

Nadzor gibanja med statističnimi regijami bo naključno opravljala policija.  Hojs se zaveda, da ne bo mogoče popolnoma zapreti povezav. Tako bodo na cestah in avtocestah naključno ustavljali vozila in pregledovali dokumente. Načrtovano je, da bodo v petek samo izdajali opozorila, nato pa tudi kazni, ki so predvidene v zakonu o nalezljivih boleznih in znašajo za posameznika od 200 do več tisoč evrov.