Cene termometrov v nebo

Je merjenje temperature dober posel ali koristna diagnostika?

Ž.K.
13. 10. 2020, 06.57
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 07.50
Deli članek:

V podjetjih zaposlenim in obiskovalcem zavzeto merijo temperaturo, vprašanje pa je, kakšne koristi to prinaša. Mnenja so precej različna.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Prihod na delo se je v času epidemije novega koronavirusa spremenil. Ko pridemo do podjetja, v katerem si služimo kruh, si je v teh novih časih najprej treba nadeti masko, si izmeriti temperaturo in zabeležiti prihod na delo, šele nato je na vrsti jutranja kavica. Merjenje temperature je ukrep, ki je v preteklih tednih sprožil veliko polemik. Je merjenje smiselno, kako zanesljiv pokazatelj zdravja je, kako natančne so merilne naprave, ali je temperatura posameznika osebni podatek, in ne nazadnje, kdo bo s tem zaslužil?

Višje cene

Trgovci so hitro zaznali priložnost zaslužka in cene termometrov so se hitro zvišale. Posamezniki, ki jim kupovanje prek spleta ni tuje in so na tekočem z globalnimi cenami, so hitro opazili, da so razlike v cenah pri na primer kitajskih dobaviteljih in slovenskih preprodajalcih občutno poskočile. Cene infrardečih (IR) termometrov na priljubljenem spletišču AliExpress se gibljejo od treh do 15 evrov, pri naših prodajalcih od 30 evrov navzgor. Slovenski trgovci pri tem opozarjajo, da izdelki, ki jih najdemo na AliExpressu,niso nujno primerni za evropski trg oziroma gre lahko za izdelke nižje kvalitete.

Osebni arhiv
Vse več podjetij je za merjenje telesne temperature namestilo posebne sisteme, ki naredijo tudi sliko zaposlenega.

Pomembna je oznaka

Kot so nam pojasnili na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, mora brezkontaktni termometer, če naj bi ga zakonsko ponudili na trgu ali v uporabo, ustrezati zahtevam zakona o medicinskih pripomočkih in sorodne EU-direktive. To pomeni, da mora biti varen in učinkovit, pravilno mora biti označen (embalaža in navodila za uporabo), imeti mora tudi CE-oznako, ki vključuje številko evropskega priglašenega organa, ki je skladnost preveril. Nadalje mora imeti proizvajalec, ki ima sedež zunaj Evrope, za ta izdelek nekje v Evropi pooblaščenega predstavnika, kar mora biti tudi označeno na embalaži.

Inšpektorji preverjajo papirje

Zanimalo nas je tudi, na kakšen način, če sploh, se v inšpekcijskih nadzorih preverjata natančnost in zanesljivost termometrov. Odgovorili so nam, da se v nadzorih preverja le skladnost z zakonodajo, natančnost brezkontaktnega termometra pa lahko preverite sami, najlažje tako, da deset meritev z IR-termometrom preverimo še s kontaktnim termometrom – če kaže enako, se gre po svoje že bolj zanesti nanj. Tako svetujejo na agenciji, ob tem pa še enkrat poudarjajo, da bi morala biti oznaka CE zagotovilo, da je izdelek skladen z bistvenimi zahtevami evropske zakonodaje in zato varen ter učinkovit.

Twitter
Termometer mora biti varen in učinkovit, pravilno mora biti označen, imeti mora tudi CE-oznako, ki vključuje številko evropskega priglašenega organa, ki je skladnost preveril.

Navodila

Ali bo meritev telesne temperature pravilna, je odvisno tudi od nas samih. Spomnimo se, da je Jelko Kacin podal mnenje, da bi morali tisti, ki v podjetjih merijo temperaturo, celo na izobraževanja. Mi smo za osnovna navodila povprašali Metodo Dodič Fikfak, predstojnico Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Pojasnila nam je, da je dogovorjena telesna temperatura, pri kateri se moramo preventivno samoizolirati, 37,5 stopinje Celzija. Ob tem je treba temperaturo meriti na čelu ali na vratu, levo ali desno pod čeljustjo. Opozarja, da je lahko razlika med temperaturo, izmerjeno na čelu, in tisto, izmerjeno v ušesu, tudi ena cela stopinja.

Bobo
Povišana temperatura je le eden od simptomov okužbe.

Različna mnenja

O koristnosti merjenja telesne temperature obstaja po svetu več uradnih mnenj. Tudi naša informacijska pooblaščenka je izpostavila, da je v enem izmed priporočil Evropske komisije zapisano, da je ukrep merjenja temperature »nizko učinkovit in hkrati cenovno zelo drag, saj daje številne lažne rezultate. Zgolj povišana temperatura namreč glede na ugotovitve strokovnjakov ne pomeni nujno okužbe.« Da gre za neučinkovit ukrep, menijo tudi pri Evropskem centru za preprečevanje in nadzor bolezni, enako mnenje je avgusta izrazil prvi mož ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci. Tudi naši strokovnjaki opozarjajo, da je povišana temperatura le eden od možnih simptomov.

Velik posel

Kljub nezanesljivosti pri nas še vedno za vse delovne organizacije velja priporočilo o merjenju temerature in številne na vhode v podjetja nameščajo termalne kamere ter celo sisteme za množično merjenje temerature, ki naj bi bili še manj zanesljivi od ročnih merilnikov. Vročina gor ali dol, dejstvo je, da je ugotavljanje telesne temperature postalo dober posel, ki naj bi bil po nekaterih ocenah v naslednjih dveh letih globalno vreden od sedem do deset milijard evrov.