domovi za starejše, zdravstvo, šolstvo ...

"Epidemiološka odeja je prekratka," pravi Fafangel. Epidemiologi določili prioritete pri iskanju stikov

A.S.
8. 10. 2020, 17.09
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 17.40
Deli članek:

Epidemiologi sedaj računajo, da bodo okuženi sami obvestili ljudi, s katerimi so v stiku, ti pa naj ravnajo preventivno.

STA
Mario Fafangel

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je danes spregovoril o povečevanju števila okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh in vedno težjem epidemiološkem spremljanju.

Trenutno ima epidemiološka služba v delu čez 250 primerov. Na podlagi tega so se na NIJZ odločili, da se bodo osredotočili na najbolj kritične oziroma ranljive skupine. "Odločitev je bila težka, mislili smo si mogoče bo šlo, še en 20-urni delovnik, pa bomo naredili še te primere," je ob tem dejal Fafangel  in dodal: "Epidemiološka odeja je prekratka. Če potegnemo na eni strani, se odkrijemo na drugi, če bomo vlekli na vseh straneh, se bo samo strgala in iskanja stikov ne bo več. Opredelili smo skupine, ki se jim bo epidemiološka služba posvetila. Ne delamo manj, da pa lahko nadaljujemo z delom, smo morali izbrati skupine, ki bodo imele prednost". 

Katere primere bodo torej obravnavali prednostno? Primere okužbe iz domov za starejše (ker je tam smrtnost najvišja), primere iz socialno-varstvenih zavodov, šolstva (iz družbenega vidika, da bodo otroci čim dlje sedeli v šolskih klopeh), zdravstvenih ustanov in skupnih gospodinjstev (zaradi tesnih stikov, ki najpogosteje generirajo nove primere).

Vsi tisti, ki bodo dobili informacijo, da so bili v stiku z okuženo osebo, naj kar se da pazijo, da ne bi bolezni širili naprej, delajo od doma, če je to mogoče, pazijo na higieno rok in kašlja ter uporabljajo masko, če ni možno ohranjati medsebojne razdalje. Ob prvih znakih bolezni pa naj pokličejo svojega zdravnika in se izolirajo.

Epidemiologi sedaj računajo na pomoč vseh, predvsem pa, da bodo okuženi sami obvestili stike, ti pa bodo ravnali preventivno. Fafangel je prepričan, da je to "edini koncept, ki sedaj lahko funkcionira". 

"Sama odločba o karanteni ni najbolj pomembna, ampak, da pomagamo drug drugemu in ne širimo bolezni naprej," je dejal in še enkrat poudaril, da epidemiološki trend v tem trenutku ni stabilen ali v upadanju ter da so kapacitete zdravstva tisti mejnik, na osnovi katerega se bodo sprejemale nadaljnje odločitve.