Nova poročna uspešnica?

FOTO: V slogu Gospodarja prstanov: vilinska poroka na Bledu

Katja Božič / Revija Zarja Jana
11. 10. 2020, 20.45
Deli članek:

Bi se poročili v slogu fantastične zgodbe o Harryju Potterju? Kot Alica v čudežni deželi? Bi imeli obred v srhljivem gradu, kjer sta se zaljubila lepotica in zver? Morda vas prevzamejo spodnje fotografije vilinske poroke, ki spominjajo na prizore z vilini iz trilogije Gospodar prstanov. Z naravno kuliso, igralci in dekoracijo so tako resnične, da nas preselijo v pravljico, kar naj bi sanjska poroka pravzaprav tudi bila. Vilinska poroka je bila sicer zaključni projekt treh bodočih organizatork porok Vivian, Maje in Hedvike na Akademiji za organizacijo porok, ki jo vodi nekdanja novinarka Blažka Županc Kopač. Ker pa je požela ogromno navdušenja – Blažka pravi, da ji je telefon po objavi fotografij skoraj pregorel – ne dvomimo, da bo to v prihodnje ena od slovenskih poročnih uspešnic!

Nina Premk
Sanjska vilinska poroka.

Organizacija nepozabne in posebne poroke je dandanes velik zalogaj, ki ga mnogi raje prepustijo izkušenim načrtovalcem. Blažka, ki smo jo nekaj let videvali v oddaji Dobro jutro, v mladinskem programu, je pred desetimi leti, v obdobju največje gospodarske krize torej, s prijateljico ustanovila agencijo za organizacijo porok in dogodkov. Pri organizaciji prijateljičinega 30. rojstnega dne, ko je v dvorani vsem prisotnim uspela pričarati občutek rajske plaže, je namreč tako uživala, da se je odločila to početi tudi profesionalno. Začeli sta z otroškimi zabavami, obletnicami, poslovnimi zabavami in porokami, naslednje leto pa je bilo porok že toliko, da sta se ukvarjali samo še z njimi. Po šestih letih uspešnega sodelovanja sta se njuni poti ločili in Blažka se je lotila butičnih porok ter dogodkov. Izobraževala se je po spletu v Angliji in Ameriki. Za uresničitev načrta je potrebovala ekipo ljudi, med katerimi bi vsak poskrbel za svoje področje. »Ko sem razmišljala, kako najhitreje izobraziti asistente, sem začela pisati program. Nastalo je toliko gradiva, da sem si rekla, saj ga je za šolo!« Na koncu je res organizirala Akademijo za šolanje organizatorjev porok. »Dostikrat me je zabolelo, ko so mi ljudje govorili o slabih izkušnjah s svoje poroke. Toliko finega lahko naredimo, da si par zapomni najpomembnejši dogodek v življenju, da bi moral biti ta poklic bolj prepoznaven in iskan. Pri tem ni prostora za napake. Poroka mora teči gladko, da vsi uživajo, zadaj pa mora biti nekdo, ki poskrbi za vse.« K sodelovanju je povabila strokovnjake za podjetništvo, marketing, ličenje … Ker je njena akademija v teh letih izobrazila že kar nekaj organizatorjev, je sama prevzela mentorsko vlogo. 

Nina Premk
Kot prizor iz filma Gospodar prstanov.

Slovenija, svetovno priljubljena država za poroko

Čeprav se na prvi pogled zdi, da število porok pri nas upada, Blažka in drugi organizatorji ugotavljajo, da jih je v resnici v zadnjih dveh, treh letih spet čedalje več. »Leta 2018 je bilo, recimo, v Sloveniji 7500 porok. Ne samo da se število povečuje, vedno več je tujcev, ki se želijo poročiti pri nas. Slovenija se riše na zemljevid svetovno priljubljenih poročnih destinacij. Poišče nas veliko Američanov, Angležev in Nizozemcev. Po nekih raziskavah so poroke pri nas 40 odstotkov cenejše kot, recimo, v Angliji, torej smo za tujce tudi cenovno zelo zanimivi. Organizatorji porok v tujini, s katerimi sem v navezi, mi pravijo, da imamo zelo visokokakovostne poročne storitve. Lani smo, recimo, organizirali ogromno angleško poroko z 250 povabljenci višjega sloja angleške družbe. Povabljeni so bili celo člani kraljeve družine, ampak bi bila organizacija njihovega prihoda zaradi protokola čisto prezahtevna, zato jih ni bilo. Imela sem šest asistentk, naučiti smo se morale najrazličnejših protokolov, ki veljajo za aristokracijo, a smo na koncu vse dobro speljali!« To je bila ena največjih porok, ki jih je Blažka organizirala, sicer pa je svatov tudi manj. Včasih sta samo ženin in nevesta ali dve nevesti. »Lani smo organizirali poroko dveh Kanadčank, ki sta med Islandijo, Italijo in Slovenijo izbrali prav našo deželo. Poročili sta se v vili Široko v Šoštanju. Rekli sta, da je bil občutek, kot bi bili v Toskani.« V Ameriki poroke načrtujejo leto ali dve vnaprej, ker so najbolj zaželene destinacije tako zelo zasedene. A tudi pri nas se je treba pri najbolj priljubljenih prizoriščih prav tako postaviti v vrsto. In kateri so najbolj priljubljeni kotički? »Posestvo Tri lučke v Krškem, Ferrarijev vrt na gradu Štanjel na Krasu, Kodarinov mlin v Koštaboni – čudovito, skrito prizorišče v osrčju slovenske Istre, Brdo pri Kranju, Vila Vipolže v Goriških brdih, še vedno pa je zelo priljubljen tudi dvorec Zemono.«        

Nina Premk
Bosonogi prvi ples ob vilinskih zvokih.

Vpliv družbenih omrežij na poroke

Medtem ko so bile še pred leti poroke omejene le na nekaj precej običajnih kotičkov in smo o takih, ki so se zgodile na balonu, v Postojnski jami, sredi morja in podobno, pisali kot o zanimivostih, je danes mogoče uresničiti skorajda vse romantične želje bodočih zakoncev. »Pari si želijo stilsko dovršene poroke, kar je prinesel vpliv družbenih omrežij – predvsem fotografije s Pinteresta in Instagrama. Velika in dobrodošla sprememba izpred dveh let je, da parom pri poroki ni več treba imeti prič za civilno poroko. »Lahko se gredo samo podpisat na upravno enoto, mi pa pripravimo slavnosten civilni obred, ki jima bo pisan na kožo.« Ta sprememba je bila še posebej dobrodošla, ko so zaradi ukrepov pred širjenjem koronavirusa odpadla večja slavja. »Polovico porok smo z aprila, maja in junija prestavili na prihodnje leto, tudi nekatere avgustovske – pari si preprosto niso upali tvegati. Polovica je bila tujcev in vsi tisti, ki so imeli veliko povabljencev iz tujine. Tisti, ki so se kljub temu odločili za poroko, so zmanjšali število svatov na največ 50. So bile kar nerodne situacije, ko sta mladoporočenca morala povabljenim povedati, da zaradi omejitve števila oseb, ki se lahko družijo, in ukrepov NIJZ ne morejo na poroko. Težko je tudi dopovedati svatom, naj se ne objemajo in čestitajo mladoporočencema. So pa bili pari, ki jim je novo stanje pravzaprav ustrezalo in za katere je bila korona odličen izgovor za intimno poroko. Nova situacija nas je vseeno veliko naučila o vrednotah, o tem, kaj je zares pomembno. Kljub temu da sem pričakovala, da bodo pri takih spremenjenih, okrnjenih porokah neveste razočarane – ženske so po navadi občutljivejše za to –, so mi vse po vrsti rekle, da je pomembno le, da se s partnerjem poročita, da se imata rada in imata drug drugega. Vsi so videli čez svoje želje in blišč ter sklenili zvezo, ker se imajo radi ter želijo živeti skupaj.«

Nina Premk
Malce drugačen, a zelo izviren poročni šopek.

Edinstvena vilinska poroka

Sicer pa Blažka svoja dekleta spodbuja, da pri zamislih za poroke pustijo domišljiji prosto pot. Skupaj so že ustvarili poročne zgodbe, ki so odmevale tako na prestižnih tujih kot domačih poročnih portalih. Pred kratkim so, recimo, na gradu Štatenberg uprizorili poroko v slogu pravljice Lepotica in zver, v Žički kartuziji se je odvila poročna zgodba Alice v čudežni deželi, fantastičen projekt je bila poroka v Ledenem kraljestvu v Mojstrani. »Tako skušamo mladoporočence spodbuditi za zimske poroke, ki so lahko izjemno romantične, še posebej v prazničnem božičnem času. Ker je pozimi porok precej manj kot poleti in imamo tako rekoč mrtvo sezono, je večina ponudnikov pripravljena na popuste. Zimske poroke so lahko do 15 odstotkov cenejše od drugih. Tematike porok vežemo na letni čas.« In poroka, ki je v tem poznopoletnem času lahko zelo mikavna, je vilinska, nedavni, a zelo odmevni projekt Hedvike Korbar, Maje Ošabnik in Vivian Kozjak. Dekleta različnih starosti in stilov so si sicer želele pripraviti poroko v naravi, a vsaka si je svoj sanjski projekt predstavljala drugače. Ko pa sta Maja in Hedi Primorki Vivian predstavili čarobno pravljično prizorišče v Blejskem vintgarju, so se hitro strinjale, da je kot ustvarjena za vilinsko poroko. Kar dva meseca so potrebovale, da so zbrale potrebno dekoracijo, glasbenike, poročni par, pogostitev. »Cvetje in zelenje smo nabrale v naravi – iz Primorske sem prinesla veliko divjega rastlinja v beli in modri barvi, na Gorenjskem smo nabrale mah, praprot in bršljan. Preostalo dekoracijo smo našle v starinarnicah, gledališču, nekaj nam je posodila Blažka. Največji izziv je bil izbira vilinskega para. Našle smo ženina, ki mu je 'vilinsko' življenje v naravi blizu in se je v svoji vlogi našel ter povsem sprostil. Nevesta pa je bila lepo, nežno dekle, z videzom in značajem je prav tako spominjala na pravljično bitje,« je razložila Vivian. Dogodek sta popestrila še vilinska glasba in lipicanec. Med organizacijo poroke so dekleta v praksi preizkusile vse, kar so se naučile med izobraževanjem. »Zelo smo hvaležne vsem ponudnikom, ki so sodelovali pri pripravi poroke in z nami ustvarili čudovit dan. Ter seveda Blažki, naši mentorici, ki nam je stala ob strani,« pravijo. Spoznale so, da je priprava take poroke pravzaprav velik zalogaj, ki med drugim zahteva veliko usklajevanja, dogovarjanja, kompromisov in seveda truda. Ampak rezultat je bil izjemen. Glede na odziv ljudi ob fotografijah smo skoraj prepričani, da bo vilinska poroka ena od slovenskih poročnih uspešnic!

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica