ŽE 34 DRŽAV

Zelena karta za BIH ne Bo več potrebna. Kje jo še potrebujemo?

Z.F.
9. 10. 2020, 06.53
Deli članek:

Od 19. oktobra dalje zelena karta za vstop v Bosno in Hercegovino ne bo več potrebna. Veste, zakaj ta dokument sploh potrebujemo?

Arhiv Novice Svet24
Zelena karta zagotavlja kritje v državi, v kateri ste v tistem trenutku.

Zelena karta je pravzaprav mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. Potrebujemo jo torej v primeru nesreče, zagotavlja pa zavarovalno kritje v obsegu, ki ga določa pristojni zakon o obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti v državi, v kateri ste. Če potujete v tujino z avtomobilom brez zavarovanja, je to nezakonito. Če ste ob tem vpleteni še v prometno nesrečo, pa vas bosta poleg stroškov nesreče čakali tudi globa in kazenska sankcija, ki je lahko precej visoka, če so v nesreči poškodovani še ljudje.

Kdo jo izda?

Zeleno karto nam mora ob sklepanju zavarovanja ponuditi zavarovalni agent, ki nam jo izda na podlagi zavarovalne pogodbe zavarovanja avtomobilske odgovornosti. A kot omenjeno, jo za Bosno in Hercegovino ne bomo več potrebovali. Z 19. oktobrom namreč odpade sistem kontrole mednarodne karte v državah, katerih nacionalni zavarovalni biroji so podpisniki multilateralnega sporazuma.

STA
V državah, ki niso podpisnice sporazuma, lahko ob vstopu v njih od vas zahtevajo, da pokažete tudi zeleno karto.

Tako se je BIH pridružuje nekaterim drugim članicam multilateralnega sistema, med katerimi je poleg nas še 32 drugih držav: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Nemčija, Danska, Španija, Estonija, Francija, Finska, Velika Britanija, Grčija, Madžarska, Hrvaška, Italija, Irska, Islandija, Luksemburg, Litva, Latvija, Malta, Norveška, Nizozemska, Portugalska, Poljska, Romunija,  Švedska, Slovaška, Švica, Andora in Srbija. Kot dokaz v naštetih državah, da je vozilo ustrezno zavarovano, oblasti v navedenih državah pri poravnavi odškodninskih zahtevkov na podlagi posebnega sporazuma upoštevajo zgolj registrsko tablico.

Kje jo še potrebujem?

Za vstop v države, ki niso podpisale multilateralnega sistema, je zelena karta obvezna. Prav tako za vse tiste fizične in pravne osebe, ki niso rezidenti navedenih držav. Tak primer je denimo Črna gora, kjer bodo na meji od vas lahko zahtevali, da zeleno karto tudi pokažete.