predlog oblikovanja tehnične vlade

NSi se je pripravljena pogovarjati o tehničnem mandatarju, tako se je na pobudo koalicije ustavnega loka odzval predsednik SMC Počivalšek

Mihael Korsika
8. 10. 2020, 20.00
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 21.40
Deli članek:

Iniciativa pod imenom Koalicija ustavnega loka, ki združuje devet levih intelektualcev s prvopodpisanim ekonomistom in nekdanjim ministrom v prvi vladi Janeza Janše Jožetom P. Damijanom, se je na opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB obrnila s predlogom o oblikovanju tehnične vlade. Iz NSi so sporočili, da so vedno pripravljeni na pogovor.

STA
Iniciativa za Koalicijo ustavnega loka za tehničnega mandatarja predlaga nekdanjega ministra v Janševi vladi Jožeta P. Damijana.

»Pobudniki za Koalicijo ustavnega loka smo trdno prepričani, da je treba ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Republike Slovenije v iliberalno demokracijo in pot brez povratka,« je v dokumentu, ki smo ga uspeli pridobiti, zapisala iniciativa.
O pobudi so včeraj popoldne na novinarski konferenci uradno spregovorili predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec, začasna vodja Socialnih demokratov Tanja Fajon, prvak Levice Luka Mesec ter nekdanja premierka in predsednica SAB Alenka Bratušek. Pogovori o oblikovanju tehnične vlade tako že potekajo, dokler pa dejanski dogovor ne bo sklenjen, omenjena četverica o tem javno ne bo več govorila, so napovedali.

Šest stebrov koalicijskega programa

V inciativi Koalicije ustavnega loka so poleg prvopodpisanega Jožeta P. Damjana še filozofinja, sociologinja in publicistka Spomenka Hribar, nekdanji predsednik državnega zbora in nekdanji član strank LDS ter Zares Pavel Gantar, pesnik, pisatelj in politični aktivist Boris A. Novak, slikar Arjan Pregl, pravnica, docentka in raziskovalka na fakulteti za družbene vede (FDV) Barbara Rajgelj, priznani profesor komunikologije na FDV in predstojnik Evropskega inštituta za komuniciranje in kulturo Slavko Splichal, profesor sociologije na FDV in ustanovitelj Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij Niko Toš ter svetovno znani slovenski filozof Slavoj Žižek.

Iniciativa za Koalicijo ustavnega loka je oblikovala šest stebrov koalicijskega programa, ki bi po njihovi oceni poskrbeli za razvojni preboj, prijazno prihodnost, večjo pravičnost in varnost. Učinkovit odgovor na koronsko krizo na zdravstvenem področju predstavlja prvi steber, je razvidno iz dokumenta, ki ga je iniciativa poslala štirim opozicijskim strankam. Med tri ključne prioritete na tem področju so uvrstili takojšnje oblikovanje regionalnih infekcijskih centrov za obravnavo covida-19, program za »ekspeditivno skrajšanje zaostankov in čakalnih vrst« ter povečanje sredstev za zdravstvo za odstotek bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjem letu in še triodstotno povečanje sredstev do leta 2025.

Drugi in tretji steber govorita o »infrastrukturi za prijazno prihodnost« in »sodobni infrastrukturi«. »Namen je zagotoviti večjo socialno varnost, mladim lažje oblikovanje družine, starejšim pa bolj varno in prijazno preživljanje starosti,« pišejo pobudniki. To bi sicer med drugim dosegli z uvedbo minimalnega temeljnega dohodka, univerzalno zdravstveno oskrbo ne glede na dohodek, pri čemer bi prek dviga prispevnih stopenj prenesli dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obvezno. Ob tem bi uvedli brezplačni vrtec za vse, kar bi nadomestilo davčne olajšave za vzdrževane člane do šestega leta starosti.

Pospešili bo še projekte na področju prometne in telekomunikacijske infrastrukture, od drugega tira in tretje razvojne osi do modernizacija železniške infrastrukture in uvajanja 5G-tehnologije. »Zavzemamo se za izgradnjo in rekonstrukcijo tirnega omrežja, ki bi moralo dobiti enak položaj, kot ga je imela izgradnja avtocest,« v dokumentu dodajajo pobudniki. 

STA
Opozicijski četvorček LMŠ, SD, Levica in SAB bi podprl Jožeta P. Damijana za tehničnega mandatarja.

V četrti steber so uvrstili znanje in kulturo. Prepričani so namreč, da mora družba »slednjič plačati račun, ki ga dolguje umetnosti in znanosti. S tem ne bo le poskrbela za preživetje umetnosti in znanosti, umetnic in umetnikov, znanstvenic in znanstvenikov, temveč omogočila Sloveniji, da ohrani korak s svobodnim delom sveta.« Sredstva za kulturo bi tako povečali kar za tretjino, medtem ko bi poskrbeli za postopno povečanje proračunskih sredstev za raziskave in razvoj na odstotek BDP do leta 2025.

Peti steber je namenjen zeleni in digitalni preobrazbi, šesti pa spodbujanju tehnološkega razvoja in komercializaciji razvojno prebojnih idej.

Vabilo odprto za vse razen SDS

Edina novost oziroma sprememba, ki jo na politično prizorišče prinaša predlog Koalicije ustavnega loka, je, da je ponovno postala aktualna ideja o oblikovanju tehnične vlade, kar je sicer Stranka Alenke Bratušek predlagala že v začetku februarja, po odstopu tedanjega premierja Marjana Šarca.

Da bi omenjene stranke uspele doseči zamenjavo vlade, pa za imenovanje novega mandatarja in s tem izglasovanje konstruktivne nezaupnice potrebujejo 46 glasov v 90-članskem državnem zboru, medtem ko jih same premorejo le 39. »V Koalicijo ustavnega loka se enakopravno vključijo vse stranke trenutne opozicije (LMŠ, SD, Levica, SAB), vabilo pa je odprto tudi za Desus, SMC in NSi,« so zapisali v iniciativi.

STA
Za izglasovanje konstruktivne nezaupnice strankam LMŠ, SD, Levica in SAB manjka sedem glasov.

NSi pripravljena na pogovor

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek glede možnosti povezovanja dela opozicije, da bi oblikovali alternativo aktualni vladi, meni, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi. Stranka, ki jo ankete javnega mnenja v zadnjih mesecih niti ne zaznavajo več, sicer že tako nima prav veliko alternativ.

Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal, da je NSi vedno pripravljena na pogovor. NSi zanima program pobude in število glasov, ki bi jih imela v državnem zboru, je za STA dejal Tonin. NSi je po njegovih besedah stranka dialoga, zato je pripravljena na pogovor.

Počivalšek: Poznani sopotniki si družbe SMC ne zaslužijo

Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v odzivu na pobudo "koalicije ustavnega loka" zapisal, da se mu zdi "preigravanje scenarijev za prestižne politične obračune v eni največjih kriz v novejši zgodovini nedostojno in nezrelo"

Kot je zapisal, je ob informaciji o "nekakšni" koaliciji ustavnega loka, pomislil, v kako različnih svetovih živi trenutna slovenska politika: "Ena na tleh, druga umaknjena v oblake". Dodal je, da je "na tleh" dovolj prostora za vse, ki so voljni pomagati in biti del rešitve.

Poudaril je, da je na vlaku, na katerega ga kot predsednika SMC vabijo, enkrat že bil in ni pozabil, kako hitro so sopotniki, ki jih pozna, "spustili ročico za upravljanje iz rok", ko se jim je zdelo, da jih čakajo izzivi, ki jim ne bodo kos. "S takimi sopotniki je težko zdržati resne naporne vožnje," je še zapisal Počivalšek.