Oddelek za žilne bolezni

Virus vdrl med najranljivejše: vsak bolnik na njihovem oddelku je »ekstremno« ogrožen

S.R.
5. 10. 2020, 13.16
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 14.47
Deli članek:

Vse zaposlene bodo ponovno testirali v sredo, doslej pa so med njimi potrdili deset primerov okužbe. Okužene bolnike na oddelku za žilne bolezni bodo v teh dneh premestili.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, so s kliničnega oddelka za žilne bolezni v največji slovenski bolnišnici sporočili, da novih bolnikov ne bodo sprejemali, saj je na oddelek vdrl nadležni virus. Trenutno je s covidom-19 okuženih deset bolnikov, pri čemer jih je v bolnišnico del že prišel s potrjeno okužbo. So pa deset okužb potrdili tudi pri zaposlenih na tem oddelku. 

Razmere na žilnem oddelku je podrobneje pojasnil strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras. Po njegovih besedah tam trenutno obstaja dvojni režim. En del so bolniki, ki jih bodo danes ali v naslednjih dveh dneh razmestili na ustrezne druge oddelke, pri čemer upajo, da v tem času ne bo pozitiven še kakšen. Tudi če bo, bodo to uspeli obvladati, je še dejal in dodal, da imajo zaradi vdora na oddleku izpad približno 80 postelj. Poudaril je, da je vsak bolnik na njihovem oddelku, kjer zdravijo večinoma starejše osebe, »ekstremno« ogrožen, zato morajo storiti vse, da se kaj takega ne bi več zgodilo. Eden od njihovih bolnikov, ki se je okužil, je že umrl, umrl naj bi še eden, ki so ga pred tem premestili, eden je na poti na ventilator, pri ostalih je zdravstveno stanje sicer stabilno. Okužba zanesljivo doprinese k slabšemu kliničnemu poteku bolezni, je dejal Fras, a dodal, da je razgrabljati o tem, v kakšni meri okužba vpliva na smrt, skorajda brezpredmetno in morda koristno le za statistiko.

Vir okužb še ni znan

Fras je dejal še, da bodo zdaj vsaj za en teden odložili večino elektivnih primerov, ki predstavljajo morda četrtino njihove dejavnosti. Polovico ljudi na oddelek namreč sprejmejo preko urgence, še približno eno četrtino pa je nujnih primerov. Ta teden po njegovih besedah bistvenih zamikov ne bi smel povzročiti. Tudi sicer pa meni, da če zadeva ne bo trajala dlje kot do pomladi, upajo, da bodo že čez eno leto zopet na zeleni veji. Glede izbruha na žilnem oddelku sicer upajo, da bo zgodba več ali manj zaključena v naslednjih dneh. Prvoten vir okužb v tej beli coni sicer še ni povsem jasen. Po navedbah Frasa je možno, da je virus vdrl prek asimptomatskega bolnika, ki je bil premeščen iz druge bolnišnice, ali pa je pot našel prek enega od zaposlenih. Kakšen bo dejanski kadrovski izpad, bo bolj jasno proti koncu tedna, vse zaposlene pa bodo ponovno testirali v sredo. 

36 bolnikov

O trenutnih razmerah je na novinarski konferenci spregovoril tudi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Dejal je, da se pri njih trenutno zdravi 48 bolnikov, okuženih s sars-cov-2. 12 jih sicer zdravijo s pomočjo telemedicine, 36 jih leži v bolnišnici, od tega 12 na enoti za intenzivno terapijo in sedem na negovalnem oddelku. Tudi on je poudaril, da delajo na tem, da pozitivne bolnike na žilnem oddelku premestijo. Je pa dejal, da upajo, da razmere na oddelku za pljučne bolezni in alergijo, kjer so v minulih dneh potrdili eno okužbo, ostanejo ugodne. Delajo tudi vse, da bi bilo izpada pri programih čim manj, a ob takem izbruhu, je to nemogoče. Poklukar je za konec še poudaril, da se boji, da bomo Slovenci priporočila glede zaščitnih ukrepov začeli upoštevati šele takrat, ko bo vsak poznal nekoga, ki je pristal na intenzivni terapiji.