zaenkrat brez podražitev

Cene goriv zaenkrat ostajajo približno enake kot pred liberalizacijo

B.K./STA
1. 10. 2020, 15.45
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 15.49
Deli članek:

Cene vseh pogonskih goriv, ki so od danes sproščene, vztrajajo ob izhodišču in se po podatkih portala goriva.si niso spremenile. Cene v prodajalnah ob regionalnih cestah tako niso višje od enega evra, ob avtocestah pa liter dizla stane nekaj nad 1,03 evra, liter bencina pa nekaj nad 1,04 evra.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična

Ponudniki naftnih derivatov v Sloveniji v skladu s korporativno politiko in pravili varstva konkurence ne morejo komentirati podrobnosti cenovne politike podjetja. A njihovi modeli so naravnani na 14-dnevno spreminjanje cen, pri čemer je vlada sporočala višino trošarine.

Nazadnje sta bili ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva regulirani 22. septembra, ko sta obstali pri enem evru za liter, tako da bi bilo na opaznejše odmike treba počakati na torek, 6. oktobra. Takrat bi lahko bilo razvidno, kakšno cenovno politiko nameravajo ubrali trgovci.

Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016.

Vlada se je odločila za popolno liberalizacijo cen teh naftnih derivatov z današnjim dnem, potem ko je to za neosvinčen 98-oktanski bencin in kurilno olje storila že leta 2016. Cene naftnih derivatov je sicer regulirala od leta 2000.

Za liberalizacijo se je odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov. Ob ustreznih ukrepih in aktivnostih za povečanje konkurenčnosti na trgu naftnih derivatov bi lahko v naslednjih 10 letih prišlo do vstopa novih diskontnih ponudnikov goriva, predvsem na parkirnih površinah trgovskih centrov.

Zaradi prehoda na t. i. zelene tehnologije in posledično znižanja porabe naftnih derivatov vlada pričakuje, da bi v naslednjih 10 letih prišlo do povišanja stroškov poslovanja distributerjev, kar bo najverjetneje povzročilo dvig marže s strani naftnih distributerjev.

Odzivi na liberalizacijo so mešani, dilema je predvsem, ali bo to vodilo v rast cen. A vlada je to bojazen vgradila v zakon, saj bi lahko v tem primeru uporabila ukrep kontrole cen. To bi bil izreden ukrep, ki naj bi trajal največ eno leto, v utemeljenih primerih pa bi sklep lahko obnovila.

OMV Slovenija in Petrol, vodilna prodajalca naftnih derivatov v Sloveniji, sta popolno deregulacijo cen pozdravila. V obeh so poudarili, da gre za normalizacijo razmer, s katero bodo potrošniki dobili večjo možnost izbire. Sedaj je omogočena možnost diverzifikacije cen in prilagoditev ponudbe vključno z gorivi višje kakovosti. Hkrati pa prinaša možnost agilnejšega odzivanja na cene goriva v sosednjih državah, so ocenili.

Odločitev je pozdravila tudi Trgovinska zbornica Slovenije, ki je menila, da odločitev prihaja ob pravem času, ko so cene naftnih derivatov na mednarodnih trgih nizke. Naftne družbe bodo sedaj dobile priložnosti, da se prilagodijo tržnim razmeram in se odzovejo na cene v sosednjih državah, so ocenili.

Prevozniki, združeni v sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, so izrazili pričakovanje, da bo liberalizacija vodila v nižje cene. V nasprotnem primeru bodo skupaj s sekcijo za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije usklajeno od vlade zahtevali, da poseže v cene, kot ji to omogoča zakon, in prepreči rast.

Kritični pa so v Zvezi potrošnikov Slovenije. Potrošniki si od sprostitve cen naftnih derivatov na vseh bencinskih servisih po njihovi oceni lahko obetajo le višje cene. Vlada po njihovem ni upoštevala posebnosti trga, na katerem imata dva ponudnika močno prevladujoč tržni delež, na nekaterih območjih pa konkurence praktično ni, so opozorili.