Delež šolarjev v karanteni zanemarljiv

Kacin: današnji podatki kažejo »drugačno, slabšo, žal pa tudi precej bolj realno epidemiološko sliko«

S.R.
30. 9. 2020, 15.25
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 15.33
Deli članek:

Po današnjem dnevnem rekordu glede števila novih primerov okužbe je pred novinarje zopet stopil prvi glas v boju proti koronavirusu v Sloveniji Jelko Kacin.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vladni govorec za covid-19 je pojasnil, da današnji podatki kažejo »drugačno, slabšo, žal pa tudi precej bolj realno epidemiološko sliko.« Incidenta je tako že presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih. Kot je dejal, epidemija sicer ni razglašena, a to ne spremeni dejstva, da smo še vedno sredi pandemije. 

Kacin se je dotaknil tudi šol, kjer pa po njegovih besedah razmere niso dramatične. Med 203 primeri okužbe, ki so jih potrdili včeraj, so tudi učitelji, dijaki in šolarji, a je delež šolarjev v karanteni zanemarljiv glede na celotno šolajočo se populacijo. Zadnji podatki, ki jih je videl Kacin, kažejo, da je v karanteni približno 700 šolarjev in dijakov. Dejal je, da trenutno ni videti, da bi se šolski prostor slabšal, je pa dodal, da je težava predvsem pri učiteljih. Kacin sicer napovedi državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant, da bodo kmalu omilili odlok o nošenju mask v šolah, ni potrdil. Dejal je, da vlada glede tega ni sprejela še nobene odločitve. Po njegovih navedbah so za to odgovorni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki daje priporočila, in na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec in ki je za to področje pristojno.

Prehajanje meje

Včeraj je na Brdu pri Kranju sicer potekala seja vlade. Ta je razpravljala o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom epidemije. Ta načrt je vlada sprejela in ga bo po navedbah Kacina predstavila v naslednjih dneh. Vlada je sprejela tudi spremembe odloka o prehajanju meje. Po novem se enako kot države članice schengenskega območja obravnavajo tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop brez karantene in negativnega testa. V primeru testov se sicer priznavajo tudi tisti, ki so bili opravljeni v tretjih državah pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne. Vlada je pri prehajanju meje uvedla tudi dve novi izjemi. Odslej se karantena ne bo odredila osebam, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov in se čez mejo vračajo v 72 urah po vstopu, ter osebam, ki še niso dopolnile 14 let in mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativen test.