Nedeljsko zaprtje trgovin

Eni svarijo pred hudimi posledicami in odpuščanji, drugi menijo, da je prevladal razum

S.R./STA
30. 9. 2020, 10.41
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 11.05
Deli članek:

Kaj bo prinesla novela zakona o trgovini? V Trgovinski zbornici Slovenije pričakujejo hude posledice, v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije na drugi strani odločitev državnega zbora pozdravljajo.

Profimedia
V trgovinski zbornici menijo, da bo promet nižji, zaradi česar bi lahko posledično do odpuščanj.

Kot smo poročali, je državni zbor včeraj sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Da bodo posledice novele zakona v trgovini tako za gospodarstvo kot zaposlene hude, je opozorila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Med drugim promet bo nižji in posledično bi lahko prišlo do odpuščanj. 

"Gre za zakon, ki je usmerjen v odpuščanje," je danes ocenila Lahova. Težko razume, da je bila novela sprejeta v sedanjih razmerah, ko bi bi bilo treba vse sile usmeriti v oživljanje gospodarstva, ne pa da se slabšajo pogoji v tako pomembni panogi, kot je trgovina, ki po njenih besedah ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva. 

Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj 10 odstotkov, ocenjuje Lahova. Ker bo manj obratovalnega časa, bo potrebnih manj zaposlenih, ki bodo imeli tudi nižje plače, saj ne bodo prejeli dodatka za delo ob nedeljah. 

Ali bodo trgovci predlagali ustavno presojo novele, predsednica zbornice ni želela ugibati. "Najprej bomo temeljito analizirali vsebino in se potem skupaj s člani odločili, kaj je smiselno storiti," je povedala.

Prevladal je razum

Da je pri odločanju o noveli prevladal razum, pa je oceni generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič. "Pri poslancih je prevladal razum; ne gre za politično, ampak povsem interesno zadevo," je dejal Rožič. "Upam, da zakon ne bo šel na ustavno sodišče," je dodal. 

Generalnega sekretarja sindikata ne skrbi, da bo prišlo do odpuščanj. Kot pravi Rožič, je že sedaj v panogi premalo zaposlenih. S spremembami se bo lažje organiziralo delovnik, tudi presežnih ur bo manj, ocenjuje.