Brez sadja in jogurta, hrano morajo dokupovati

Izpoved oskrbovanke v DSO preddvor: »Tega ne morem več jesti, to je kakor za prašiče«

Luka Tetičkovič
30. 9. 2020, 06.51
Deli članek:

V Domu starejših občanov Preddvor so s hrano še vedno nezadovoljni. »Stvari se izboljšajo za kak teden, nato pa se rapidno poslabšajo,« nam je povedala oskrbovanka.

DSO Preddvor
Dom starejših občanov Preddvor

Po naših razkritjih se razmere v Domu starejših občanov (DSO) Preddvor niso obrnile na bolje. Kot smo poročali, je hrana obupno nekakovostna, na to so s peticijo opozorili oskrbovanci sami. Nezadovoljstvo je celo tako veliko, da se enota Naklo namerava v začetku naslednjega leta odcepiti od DSO Preddvor in se priključiti tržiškemu domu starejših.

»Uporabljajo veliko sode bikarbone,« je hrano v DSO Preddvor ocenila oskrbovanka. »Ocvrtega piščanca sploh ne dobimo, dvakrat smo dobili kakšne noge, pa še te čisto majhne. Postrežejo nam purana in svinjsko meso. Kosilo je v redu samo dvakrat na teden, sicer pa obup,« je dodala. Gospa je želela ostati neimenovana, že med pogovorom jo je skrbelo, da bo kdo prisluškoval.

»Meso je velikokrat nezapečeno. Včasih dobimo tri dni staro zelenjavno juho. Riž je napol kuhan in kaša prav tako. Velikokrat so bile juhe goste kot kak močnik, uporabljajo res veliko sode bikarbone, ribe vedno dobimo ocvrte s koruznim zdrobom. Zaseka je taka, kot da bi bila samo svinjska mast,« se gospa kar ni ustavila, »tega ne morem več jesti, to je kakor za prašiče.« 

»Solate mešajo, dolgo časa smo imeli samo zeljnato. Zdaj so začeli delati z endivijo, prej pa je bilo samo zelje,« je dodala in se spraševala, zakaj je šele zdaj na jedilniku zelena solata, ko je sezone že konec.

Želijo si takšne kuhinje, kakršna je v DSO Kranj

»Popisovala sem hrano, veste. Tri četrtine ljudi je nezadovoljnih, zato smo začele zbirati podpise za peticijo. Res smo nezadovoljni z direktorjem in bi zelo rada, da se prejšnja kuhinja vrne ali pa da dobimo jedila iz doma starejših Kranj. Če bi iz te kuhinje v Kranju vzeli, bi bilo krasno.« V DSO Preddvor so pod vodstvom direktorja Mateja Križaniča kot prvi DSO v Sloveniji kuhinjo prenesli na zunanjega izvajalca. Hrana sicer že prej ni bila najboljša, priznava oskrbovanka, »ampak tole zdaj pa je obupno.«

Hrano mora dokupovati

»Kaša je bila tako redka, da sem kastrolo vzela v roke in jo popila kot mleko,« je nazorno opisala. »Veliko dokupujemo, saj nam ne dajo sadja in jogurta. Jaz zapravim okoli 50 evrov, moja soseda pa 70 evrov na mesec,« pravi oskrbovanka in se sprašuje, kako je to mogoče, če pa jih hrana zdaj stane več kot prej, ko so kuhale še domske kuharice. »Trije dnevni obroki stanejo 7,20 evra, prej pa je bila cena vse treh tri evre,« se čudi. Iz DSO Preddvor nam še vedno niso sporočili, koliko denarja so prihranili z oddajo kuhinje zunanjemu izvajalcu.