Obravnavati vse bolnike enako

Direktor UKC Maribor: Bolnišnice ni možno vodotesno zapreti. Okuženi 4 zaposleni in 4 bolniki, v karanteni pa 19 zaposlenih

G.G.
29. 9. 2020, 10.25
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 10.28
Deli članek:

O stanju z okužbami v UKC Maribor je spregovoril direktor bolnišnice Vojko Flis.

STA
V UKC Maribor se trudijo, da bi vse bolnike obravnavali enako.

Okužbe s koronavirusom med zaposlenimi v bolnišnicah predstavljajo dodatno težavo, saj morajo že ob tako skromnem kadru tako okuženi kot njihovi stiki v karanteno. Flis je povedal, da so od petka do ponedeljka okužbo odkrili pri štirih zaposlenih in štirih bolnikih. To pa je pomenilo, da je moralo 19 zaposlenih dodatno v karanteno. V UKC se sicer z boleznijo covid-19 zdravi 22 bolnikov, trije na intenzivnem oddelku.

Zaradi odsotnosti zdravstvenega kadra je delo na vseh oddelkih moteno, vendar, kot je dejal Flis, ustanova mora delovati naprej, »ni je možno vodotesno zapreti«. Zato se trudijo, da vse bolnike obravnavajo enako.

Narava tega zlobnega koronavirusa je takšna, da ga lahko prenašajo tudi osebe, ki ne kažejo znakov okužbe, tako imenovani asimptomatski kliconosci. In prav zaradi teh je nemogoče povsem preprečiti vnos virusa v bolnišnico. Kot je dejal Flis, tudi če nekdo upošteva vse ukrepe, je v stiku z več ljudmi in ti ljudje so lahko asimptomatski kliconosci.

V UKC Maribor opravijo okoli 100 testov dnevno med bolniki in zaposlenimi. Teste vseskozi ponavljajo, njihov epidemiolog pa odkriva poti okuženih. Zgodi se, da kdaj okuženi ne želijo povedati, kje so staknili virus. Ker pa od okužbe mine po več dni, se je čisto normalno težko spomniti, s kom je bil človek v stiku v tem obdobju.