Sprememba odloka

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v Slovenijo brez omejitev

J.P./STA
29. 9. 2020, 07.04
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 07.15
Deli članek:

Od danes je v Slovenijo z oranžnih območij oziroma iz oranžno obarvane članice EU oziroma schengenskega območja mogoče vstopiti brez omejitev, torej tudi brez na meji odrejene 10-dnevne karantene.

Bobo
Med oranžnimi območji so po vladni odločitvi tudi obmejne hrvaške županije.

Vlada je odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije spremenila med vikendom in prilagodila priporočilom Evropske komisije.

Poleg zelenega in rdečega seznama držav je predvidela tudi oranžnega, ki nadomešča rumenega. V nedeljo je nato na novo določila še sezname držav in po novem tudi delov držav glede na epidemiološko tveganje, sklep pa je začel veljati danes.

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na novi koronavirus. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.

Srbija je na primer skupaj s Poljsko spet na zelenem seznamu, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo so med državami, ki bodo z njega zdrsnili na oranžnega, med zelenimi državami ne bo več niti Avstrije in Madžarske, pri čemer bodo deli obeh držav na čelu z Dunajem in Budimpešto pristali celo na rdečem. Na oranžni seznam se bodo medtem z rdečega premaknile tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, medtem ko bo ostali del južne sosede ostal na rdečem.

Za tujce, ki prihajajo v Slovenijo z oranžnih območij in vse, ki prihajajo z rdečih, še vedno velja 10-dnevna karantena, razen, če predložijo negativni test na prisotnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja.

Vstop v državo brez karantene in negativnega testa pa je možen za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz sicer oranžno obarvane članice EU oziroma schengenskega območja. Med temi so tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, na primer Istrska in Primorsko-goranska županija.

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na novi koronavirus. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.