Slovenija

V DNS mnenja, da Cerjak "s svojimi žaljivimi in nedostojnimi izjavami" ne izpolnjuje standardov

STA
28. 9. 2020, 17.16
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 17.20
Deli članek:

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je poslance DZ pozvalo, naj ne izglasujejo imenovanja odvetnika Radovana Cerjaka za novega nadzornika STA.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Opozorili so še, da je njegovo imenovanje treba presojati v kontekstu zakonodajnih sprememb na medijskem področju, ki jih je predlagala SDS, in poskusa vzpostavitve političnega nadzora nad STA. 

Kot so zapisali, se zavzemajo za visoke standarde spoštovanja kulture javnega dialoga in človekovega dostojanstva. Teh standardov pa Cerjak "s svojimi žaljivimi in nedostojnimi izjavami" ne izpolnjuje. Menijo, da je neprimeren tudi zaradi stališč do slovenskih medijev, ki jim očita orkestrirano delovanje v interesu "bivšega režima". 

Spomnili pa so tudi na zakonodajne spremembe na medijskem področju. Vlada je predlagala, da bi se imenovanje nadzornikov STA preneslo z absolutne večine DZ na vlado. "Izbira Cerjaka jasno kaže na odnos aktualne vlade do STA in njeno željo, da si agencijo podredi skozi nadzornike, ki ne bodo naklonjeni nepristranskosti in kakovosti dela javne agencije, pač pa skrbi za interese največje vladne stranke," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Od vlade pričakujejo, da bo z večjo skrbnostjo in upoštevanjem osnovnega poslanstva nacionalne tiskovne agencije predlagala kandidate, ki so ne le nesporni strokovnjaki na svojem področju, ampak s svojim ravnanjem in javnimi izjavami ne zbujajo vtisa pristranskosti. "V interesu Slovenije in njenega medijskega prostora je, da STA ostane kakovosten in nepristranski servis različnim medijem ne glede na vsakokratno aktualno izvršno oblast," so še dodali.