negativne posledice ne bodo izostale

Načrt znatnega povečanja bolnišničnih kapacitet je pripravljen, bolnišnice se morajo pripraviti "na bistveno težjo situacijo"

L.K.
28. 9. 2020, 11.42
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 11.57
Deli članek:

Ne le UKC Ljubljana, tudi druge bolnišnice se bodo morale organizirati drugače.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 narašča. Danes jih je v bolnišnicah 78; 16 jih je na intenzivni enoti, od teh jih 11 potrebuje pomoč pri dihanju.

Več volje

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, je pripravljen načrt znatnega povečanja bolnišničnih kapacitet. "Ravno zato, da bi tudi ostale bolnišnice imel več volje, da se pripravijo na bistveno težjo situacijo. Opravljena je bila tozadevna reorganizacija UKC Ljubljana, ki jasno dokazuje, da je mogoče 100 postelj imeti samo v Ljubljani. In če jih UKC pripravi 100, potem se lahko tudi od drugih bolnišnic zahteva, da se drugače organizirajo," je dejal Kacin in dodal, da bo reorganizacija imela tudi negativne posledice, kot je omejevanje rednih dejavnosti bolnišnic in zdravstvenih domov.

Telovadnice namesto kontejnerjev 

Kacin je dejal tudi, da bi po novem v poštev prišli tudi objekti, ki sicer niso v uporabi, v katerih bi bilo mogoče organizirati bolnišnice z določenim številom postelj; ti bi nadomestili manjše oddelke na različnih lokacijah, ki pa terjajo enako število kadra. O tem sicer beseda še teče.

Je pa presežena razprava o bolnišnicah v kontejnerjih, je dejal Kacin. Zdaj prej kot kontejnerjih v poštev pridejo telovadnice, predvsem tiste, zgrajene pred kratkim.