"manj bomo potovali, ker se epidemiološke razmere povsod po Evropi slabšajo"

Teh hrvaških županij ni več na rdečem seznamu, na zelenem seznamu odslej Srbija

A.S./STA
27. 9. 2020, 19.44
Posodobljeno: 27. 9. 2020, 20.31
Deli članek:

Na zelenem seznamu držav sta spet Srbija in Poljska, na oranžnem so se znašle obmejne hrvaške županije, sosednja Italija je zdrsnila z zelenega, deli Avstrije in Madžarske pa so pristali na rdečem seznamu.

Profimedia
Karantena od ponedeljka ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost koronavirusa.

Na zelenem seznamu držav sta se znova znašli Srbija in Poljska in se med evropskimi državami pridružili močno okrnjeni druščini Cipra, Latvije, Litve, Lihtenštajna in Finske. Z zelenega seznama pa so se umaknile sosednja Italija, ki je po novem kot celota na novo določenem oranžnem seznamu, ki nadomešča dosedanjega rumenega, ter Avstrija in Madžarska.

Na oranžnem seznamu so po novem tudi obmejne hrvaške županije, npr. Istra in Primorsko-Goranska županija, ki so bile do zdaj štete kot del rdeče Hrvaške. Ob tem so se z zelenega na oranžni seznam npr. premaknile še Nemčija, Združeno kraljestvo, Norveška, Slovaška in Estonija.

Na rdečem seznamu so zdaj ostale hrvaške županije ter nekateri deli držav članic EU in Švice. V Avstriji gre za dežele Dunaj, Tirolska in Predarlska, na Madžarskem pa za administrativni enoti Budimpešta in Györ-Moson-Sopron. Iz Švice so na rdečem seznamu zdaj npr. kantoni Fribourg, Ženeva in Vaud, iz Belgije le še območje Bruslja, iz Irske Dublin, na rdečem kot celota nista niti Nizozemska in Francija, pač pa le nekateri deli, med katerimi je npr. tudi Pariz.

Na rdečem seznamu je zdaj 16 članic EU in schengenskega območja, pri čemer so za države, ki imajo neenakomerne porazdelitve okužb, na seznamu samo administrativne enote s slabo epidemiološko sliko, in 114 tretjih držav.

"Spremembe, ki so vezane na evropski pristop"

"Srbija je tako popravila svoj status, da bo lahko danes postala zelena, torej varna. Na drugi strani je na Hrvaškem nekaj županij, ki so rdeče, ampak zanimivo je, da so vse županije, ki mejijo na Slovenijo, so po novem oranžne," je za informativno oddajo Dnevnik na nacionalni televiziji RTV Slovenija povedal vladni govorec za covid-19Jelko Kacin.

"Torej to so spremembe, ki so vezane na evropski pristop, čim več poskušamo reševati s testiranjem ljudi in čim manj z zapiranjem s karantenskimi odločbami," je dejal in odločitev vlade za uvedbo predložitve negativnega testa ob vstopu v državo pojasnil kot "ponastavitev poslovanja v pogojih, ko bo veliko pozitivnih, takrat je izdajanje odločb še dodatno breme. Če pa imamo dokaz, da so ljudje negativni, potem je mogoč prehod oziroma vstop v RS Slovenijo. Rekel bi, da bomo v naslednjih tednih in mesecih manj potovali, ker se epidemiološke razmere povsod po Evropi slabšajo, izjema je le nekaj držav". 

Spomnimo: 

Oseba, ki v Slovenijo vstopa iz držav, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu še vedno prejme odločbo o karnteni za obdobje deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost koronavirusa, "ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano".