namesto rumenega, oranžni seznam

Od ponedeljka ob vstopu v Slovenijo v tem primeru ne boste prejeli karantenske odločbe

A.S.
26. 9. 2020, 19.50
Posodobljeno: 27. 9. 2020, 15.11
Deli članek:

Od ponedeljka bo negativni test ob vstopu v Slovenijo že zadoščal, da karantena ne bo odrejena.

STA
Mejni prehod Dragonja (fotografija je simbolična).

Namesto rumenega, oranžni seznam: Na oranžni seznam držav bodo uvrščene države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami. Države, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), bodo torej uvrščene na oranžni seznam.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok, ki prinaša spremembe na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije.

Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Po novem se za prihod iz države na zelenem seznamu šteje tudi, če je oseba v njej bivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo in to lahko izkaže z dokazilom.

Negativni test

Oseba, ki v Slovenijo vstopa iz držav, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu še vedno  prejme odločbo o karnteni za obdobje deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost koronavirusa, "ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano".  Uredba velja od ponedeljka, 28. septembra.

Izjeme

Vlada je določila tudi 12 izjem: posamezniki v teh primerih ne potrebujejo niti negativnega testa, pa čeprav so prišli iz katere od držav z rdečega ali oranžnega seznama. Katere so te izjeme? Čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe z diplomatskim potnim listom, člani tujih uradnih delegacij, predstavniki tujih varnostnih organov, pripadniki Slovenske vojske, policije ali uslužbenci državnega organa, osebe, ki prehajajo mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov.

Vstop iz sosednjih držav, ne glede na to, ali je ta na oranžnem ali rdečem seznamu, se dovoli tudi dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, lastniku nepremičnine ali bivalnega plovila v sosednji državi ter tudi lastniku ali najemniku kmetijske površine v sosednji državi, ki nudi pomoč pri sezonskih delih. Podobno velja za posameznika, ki v Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Med karanteno dovoljeno opraviti testiranje

Z odlokom oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene lahko opravi testiranje na prisotnost novega koronavirusa. V kolikor je izvid testa negativen, pristojni organ odločbo odpravi.