Kdo ne bere odlokov, je zdaj jasno

Milan Krek voditeljici Eriki Žnidaršič : »Če vi veste, da se nekaj dela protizakonito, ne morete tega vsesplošno kazat«

R.T.
25. 9. 2020, 08.55
Posodobljeno: 25. 9. 2020, 09.10
Deli članek:

V včerajšnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so se gostje strinjali, da so ukrepi za zajezitev koronavirusa potrebni. Kakšni in na kateri podlagi, pa je drugo vprašanje. Izkazalo se je tudi, da bi nekateri morali "natančneje brati".

Televizija Slovenija
Milan Krek v četrtkovi oddaji Tarča.

V studiu je bil edini v maski direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Že takoj na začetku je izpostavil, da je problem, »kar se vidi v tem studiu. Odlok je popolnoma jasen, da je treba masko nosit v zaprtem prostoru. Če pogledam gor je strop, so stene okoli, masko nosimo, vključno z vami.« Voditeljica Erika Žnidarščič mu je odvrnila, do so razdalje med gosti dovolj velike. »Ne, gospa. Treba je prebrat zadnji odlok, in zadnji odlok zelo jasno pove, da je v takem prostoru treba nosit masko. Ne glede na to, dva metra, tri metre, pet metrov. Treba se je začet učit, da se tiste stvari, ki se sprejmejo tudi spoštujejo«.

Debata je tekla dalje o drugih stvareh, voditeljica pa je direktorju NIJZ kasneje pripomnila, da studio na TV Slovenija ni javni prostor. Očitno bi se moral dr. Krek »začet učit« in natančneje prebrati odlok, v katerem jasno piše, da se nanaša na »zaprt javni prostor«.

Še bolj bizarna so bila njegova izvajanja glede nesrečne proslave Olimpijskega komiteja Slovenije. Krek je dejal, da se OKS odloka ni držal. »In še nekaj vam moram rečt, tudi vaša televizija se ni držala, zato ker je snemala, nekaj kar ne bi smela snemat.« Voditeljica Žnidaršičeva je reagirala dostojno: »Ne razumem, zakaj točno gre, ampak pustiva zdaj to …«. Krek pa je nadaljeval s komedijo. »Če vi veste, da se nekaj dela protizakonito, ne morete tega vsesplošno kazat.«

Tudi v tem primeru mu je voditeljica pojasnila, da je RTV prireditev prenašala, zanjo pa so dali dovoljenje na NIJZ.

"Manjka nam 40 do 50 akutnih levkemij"

Vsi so se tudi strinjali, da mora zdravstvo normalno delovati kljub koronavirusu. Predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana Samo Zver je izpostavil, da je covid-19 bolezen, ki jo moramo jemati resno, vendar je treba enako obravnavati tudi ostale resne bolezni. Na njihovem oddelku se število obravnav v času »korone« ni zmanjšalo, mnogokje pa se je. Opomnil je, da morata delovati tudi pedagoška in raziskovalna sfera. Zaključil pa je z besedami o vplivu covida na ostale bolezni: »Letos nam manjka 40 do 50 akutnih levkemij. Kje so? Mogoče je pa covid zdravilo proti akutni levkemiji,« se je retorično vprašal in s tem karikirano pokazal na hud problem izostanka obravnav v času prvih mesecev epidemije, ko je bilo vse posvečeno koronavirusu.