zbiranje podpore

Pirati za vseevropski UTD

B.K./STA
24. 9. 2020, 20.26
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 20.42
Deli članek:

Piratska stranka je v Sloveniji začela zbirati podpise v vseevropski civilni pobudi, da bi Evropska komisija pripravila predlog uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka za celotno območje EU. Zbiranje podpisov prek spletne strani, ki jo je pripravila Evropska komisija, in tudi na terenu se bo začelo s petkom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Univerzalni temeljni dohodek na nivoju EU bi evropskim državljanom zagotovil določen znesek, s katerim bi lahko krili svoje mesečne stroške in ga brezpogojno prejemali kjerkoli v EU. Z univerzalnim temeljnim dohodkom bi povečali posameznikovo svobodo in končali stigmatizacijo prejemnikov kakršnekoli oblike državne pomoči. Evropska unija pa bi ga lahko izkoristila za zmanjševanje regionalnih razlik in kot korak k vzpostavitvi socialne unije, so prepričani pobudniki.

"Pri vprašanju UTD gre seveda za široko polje idej njegove izvedbe, a hkrati se vedno tudi postavlja vprašanje, kako bi se ga financiralo. Kot smo videli med zadnjimi pogajanji evropskih voditeljev o skladu za obnovo in novem sedemletnem proračunu, je EU zmožna dogovorov tudi tako velikega obsega," so sporočili iz Piratske stranke Slovenija.

Za uspešnost pobude je potrebno v državah članicah v enem letu skupno zbrati najmanj en milijon podpisov v vsaj sedmih državah. V Sloveniji pobudo koordinira Piratska stranka Slovenije, število podpisov, ki jih je treba zbrati v Sloveniji, pa je 6008, so še sporočili iz stranke.

V letu dni pobude nameravajo Pirati organizirati več aktivnosti in dogodkov za zbiranje podpisov tudi na terenu, da bi tako dosegli tudi tiste, ki so manj vešči rabe digitalnih tehnologij ali pa nimajo zagotovljenega dostopa do interneta.