Dopolnitev zakona o nadzoru državne meje posameznikom in skupinam prepoveduje nadzorovanje državne meje, ki bi bilo podobno policijskim nalogam. Prepovedano je tudi oviranje policije pri nadzoru meje in spodbujanje ali organiziranje varovanja državne meje. Dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru pa med drugim prepovedujejo vzbujanje videza uradnih ali vojaških oseb z nošenjem in razkazovanjem orožja ter z nošenjem maskirnih oblačil in obutve. Gre sicer za prenovljena predloga zakonov, ki ju je že v preteklosti vložilo notranje ministrstvo, takrat pod vodstvom Boštjana Poklukarja.

Poslanec SDS Branko Grims je v obrazložitvi glasu izpostavil, so spremembe zakonov nepotrebne, saj da problematiko rešuje že obstoječa zakonodaja, treba jo je le dosledno izvajati, za kaj pa je v prvi vrsti odgovorna policija.

Do sprememb so bili kritični tudi v Levici, kjer menijo, da je problem nejasna definicija novih prekrškov. "Nekatere od novih prekrškovnih določb so napisane tako, da se jih lahko uporablja tudi širše, na primer za sankcioniranje kakršnegakoli aktivizma ob meji, od naravovarstvenikov do borcev za pravice beguncev," je dejala poslanka Levice Nataša Sukič. Predlogov zakonov poslanci Levice niso niso ne podprli niti nasprotovali.

Predlogoma niso bili naklonjeni niti v poslanski skupini SNS.

Poslanci ostalih strank so predloga podprli.