Vremensko opozorilo

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan veter, ob ohladitvi pa se lahko pokažejo snežinke

C.E.
24. 9. 2020, 14.28
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 14.34
Deli članek:

Jesen prihaja. Tokrat zares. Meteorologi so prepričani, da je na vrsti hladen in moker konec tedna.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Na Arsu so se zaradi pričakovane obilne količine padavine odločili, da izdajo vremensko opozorilo, ki se glasi: “V noči na petek in v petek se bodo predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi.”

Večji del septembra je bil prijetno topel, na trenutke kar poleten, primeren za kopanje. Odločnejšo spremembo prinaša ciklon, ki bo pokazal zobe v noči na petek. Do takrat bo še kar toplo, menijo na Agenciji za okolje (Arso).

Kot po navadi, tudi tokrat fronto prinaša z zahoda, kjer bodo v noči na petek nastajale nevihte z nalivi, vmes je možna tudi drobnejša toča. Proti jutru se bo močnejši dež razširil nad vso Slovenijo. Ker se bosta mešala hladen in topel zrak, bo ozračje nestabilno, vreme pa spremenljivo. V soboto bodo tako čez dan pestrile krajevne plohe in nevihte z nalivi, ki bodo pogostejši na zahodu in jugu Slovenije.

Dodatne preglavice lahko povzroča močan južni veter. Najmočnejši sunki lahko predvsem na Primorskem in v višjih legah presežejo hitrost 70 kilometrov na uri. V Tržaškem zalivu lahko valovi lahko dosežejo višino okrog dveh metrov.

Nič kaj prijetna ne bo niti nedelja. S severa nas bo dosegla hladna fronta, ki bo dajala ton oblačnega in deževnemu vremenu. Meja sneženja se bo hitro spuščala, vse do nadmorske višine 1500 metrov, ob močnejših padavinah pa za krajši čas še nižje. V soboto in nedeljo bo najvišja temperatura med 10 in 15 stopinj, v višjih legah pa bo tudi čez dan pod 10.