diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti

Nove spremembe pri omejitvi obratovanja gostinskih lokalov

S.R./STA
24. 9. 2020, 06.54
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 07.30
Deli članek:

Vlada je na včerajšnji redni seji nekoliko omilila omejevanje gostinskih dejavnosti.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vlada je v sredo zvečer spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov. Odslej bo tako gostinsko dejavnost po 22.30 možno opravljati v primerih sobne strežba ter za osebni prevzem jedi in pijač. Gostje, ki bodo ob 22.30 še v lokalih, pa bodo morali obisk zaključiti najkasneje v 30 oziroma 60 minutah. 

Pol ure časa bodo imeli gostje na voljo, da zapustijo lokale, v katerih strežejo "le preproste jedi, pijače in napitke", kot so kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice ali bari, do dodatne ure pa bodo imeli čas, da zapustijo gostinske obrate, v katerih strežejo tudi zahtevnejše jedi, kot so restavracije, gostilne ali kmetije, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. 

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih je sicer dovoljeno le od 6. ure pa do 22.30.

Ta časovna omejitev pa se ne nanaša na dejavnosti same priprave in dostave jedi in pijač, dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v sobe oziroma v druge oblike nastanitvenih enot, kot so npr. apartmaji. Prav tako se te omejitve ne nanašajo na osebni prevzem jedi in pijač, pojasnjujejo na Ukomu. 

Nespremenjen pa ostaja člen omenjenega odloka, ki določa, da ostajajo diskoteke in nočni klubi zaprti. Spremenjeni odlok je začel veljati z današnjim dnem, so še sporočili iz Ukoma.

Vlada sprejela predloga zakona o demografskem skladu in petega protikoronskega zakona

Vlada je obravnavala tudi predlog zakona o demografskem skladu in predlog petega protikoronskega zakona z nujnimi ukrepi za obvladovanje in blaženje posledic covida-19. Premier Janez Janša je na Twitterju po seji zapisal, da sta oba predloga zakonov sprejeta in napovedal, da bosta naslednji teden na poslanskih klopeh.

Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so nekaj minut kasneje sicer sporočili, da bo vlada "predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu pred dokončno potrditvijo na vladi poslala še ekonomsko-socialnemu svetu". Tudi glede predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 oz. tako imenovanega petega protikoronskega paketa so sporočili, da ga je vlada obravnavala.

Predlog zakona sicer zajema ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture, so zapisali.V povzetku sporočila za javnost pa so v Ukomu navedli še, da "sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe, ki v ospredje postavljajo zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb s covidom-19".

Demografski sklad

Glede demografskega sklada pa so med drugim v sporočilu za javnost zapisali, da je poglavitna rešitev predloga zakona "omilitev pritiska na javne finance ob hkratnem zagotavljanju dodatnih sredstev za dostojne pokojnine, sofinanciranja izgradnje namenskih nepremičnin za starejše in za ukrepe družinske politike". 

Predlagani zakon "zasleduje cilj poenostavitev strukture upravljanja, cilj jasnejše opredelitve namena in meril upravljanja državnih naložb in cilj večje donosnosti iz naslova državnega premoženja, ki se namenja predvsem za zagotavljanje dodatne pokojninske varnosti v sedanjosti in prihodnosti", so še zapisali v sporočilu za javnost po sredini večerni seji vlade.

Več podrobnosti o predlogih zakonov naj bi bilo sicer po neuradnih napovedih znanega danes na novinarski konferenci.