Incident

VIDEO: Spregovorila mladoletnica, vklenjena na Vranskem: to je njena plat zgodbe

R.T.
23. 9. 2020, 17.33
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 17.54
Deli članek:

Na uporabo sile je bila opozorjena. Vseeno je bila šokirana.

Facebook
Trdi, da so jo vklenili, ker ni nosila maske.

Na družabnih omrežjih je za razburjenje poskrbela včerajšnja policijska obravnava najstnice, ki na avtobusu ni nosila zaščitne maske. Policista sta jo na Vranskem vklenila v lisice. Mladoletnica ni upoštevala opozoril voznika avtobusa, do ostalih potnikov se je vedla nedostojno, pri postopku pa s policistoma ni želela sodelovati, so pojasnili na generalni policijski upravi.

Kot smo poročali, dekle policistoma svoje identitete ni želelo razkriti. Policista sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla v policijske prostore. Njunega ukaza, da mora zapustiti avtobus, ni upoštevala, zato sta uporabilo silo in jo na koncu vklenila.

Na kraj dogodka je nato prišla mati potnice, s pomočjo katere so policisti potrdili njeno identiteto. Policista sta potnici po tem takoj snela lisice in postopek zaključila, so pojasnili na generalni policijski upravi.

Kaj pa voznik?

Zaradi kršitve javnega reda in miru bodo proti potnici podali obdolžilni predlog. Ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, bo obenem podan predlog zdravstvenemu inšpektoratu, so še pojasnili.

17-letnica je danes dobila priložnost, da svojo plat zgodbe pojasni v Denis Avdić Showu. Kot je dejala, da maske ni nosila, ker te niso zakonsko obvezne. Voznik avtobusa ji dejal, da se z njo ne bo pogovarjal, ona pa je šla na svoj sedež, je povedala. Na Vranskem sta jo pričakala policista, ki naj bi ju poklical voznik. Dokumentov jima ni dala, ker nista imela »nobenega naloga«, in jima pojasnila, da motita tako njo kot ostale, ki so »nekam namenjeni«. Prosila ju je celo, da gresta dva metra stran od nje, ker posegata v njen osebni prostor. Svojega imena jima ni povedala, je pa na njeno zahtevo dobila njuni.

Z avtobusa ni hotela iti. Zakaj? »Ker če me je voznik prijavil, je tudi on v tem postopku, pa da ne bi speljal in zbežal,« je povedala voditelju omenjenega šova Denisu Avdiću. Sledila je uporaba sila, na kar je bila, je priznala, opozorjena. »Vrgla sta me na tla, na beton, me vklenila, držala sta me na tleh,« se je spominjala. Pet minut naj bi ju prosila, naj jo izpustita, ker težko diha, tako zelo naj bi jo pritiskala ob tla. Zabrusila sta ji, da to počneta za to, da ne bi pobegnila. V tistem ju je ozmerjala. Napetost je sprostil prihod matere – 17-letnica je še enkrat hotela izvedeti ime voznika, a ga ni dobila. Voznik je šel svojo pot. Ko sta ji snela lisice, sta dobila njene dokumente. 

Bolj obzirni

Če bi policista vedela, da je mladoletna, bi bil postopek sicer nekoliko drugačen, so po poročanju STA dejali na policiji. V postopku z mladoletnimi morajo biti policisti sicer bolj obzirni in več časa nameniti pogovoru in opozorilom, da se čim bolj izognejo privedbi in uporabi prisilnih sredstev.

Postopek je po dozdajšnjih podatkih sicer potekal brez nepravilnosti, za natančne informacije pa bo treba počakati na poročilo komisije. Komisija GPU bo zdaj preučila, ali je bil postopek izveden ustrezno, katere vrste prisilnih sredstev sta policista uporabila in ali sta jih uporabila v skladu z zakonom in pravili policijske stroke. Poročilo bo posredovano v. d. generalnega direktorja policije Andreju Juriču, potem pa bo šlo na ministrstvo za notranje zadeve.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.