Nasprotovanja

Zveza proti večini Simičevih predlogov: predlagani ukrepi bi najbolj razbremenili najbogatejše

Mihael Korsika
24. 9. 2020, 06.44
Deli članek:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarja, da strateški svet za debirokratizacijo svojih predlogov ni podprl s konkretnimi izračuni. Večini predlogov nasprotujejo, saj ukrepi po njihovi oceni niso usmerjeni k razbremenjevanju plač srednjega razreda, temveč najbolj razbremenjujejo le tiste z najvišjimi dohodki.

STA
Na ZSSS, ki ga vodi Lidija Jerkič, poudarjajo, da so se o vseh ukrepih pripravljeni pogovarjati za pogajalsko mizo.

Predlogi strateškega sveta za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju, ki ga vodi nekdanji generalni direktor davčne uprave Ivan Simič, ni navdušila sindikatov. Simičev predlog je bolj pisan na kožo gospodarstvenikom kot delavcem in državljanom, ki naj bi jim obljubljena debirokratizacija olajšala življenje s preprostejšimi postopki z državnimi in drugimi institucijami.

Cilj predlaganih ukrepov je poenostavitev postopkov, s čimer bi državljani in poslovni subjekti prihranili ogromno časa in stroškov. Med predlogi, ki bi očitno poenostavili postopke, pa sta tudi znižanje davkov od dohodkov iz kapitala in znižanje stopnje dohodnine pri oddajanju nepremičnin.

Gospodarstveniki so nad predlaganimi spremembami navdušeni. Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije do nobenega izmed predlogov nima resnega zadržka, za večino izmed njih pa bi si želeli, da čim prej stopijo v veljavo.

STA
Predsednik strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič je predlog predstavil minuli teden.

Brez socialnega dialoga

Kolikor so gospodarstveniki navdušeni, toliko so sindikati razočarani. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki združuje 23 sindikatov iz različnih panog, večine predlaganih ukrepov strateškega sveta ne podpira. Po njihovi oceni le nekateri izmed ukrepov dejansko zmanjšujejo birokracijo in olajšujejo postopke.

»Ukrepi niso bili sprejeti v okviru socialnega dialoga in niso usklajeni s socialnimi partnerji, ne glede na to, da gre za predloge, ki spadajo v okvir Ekonomsko-socialnega sveta. Opozarjamo, da vsakoletne spremembe na davčnem področju vnašajo negotovost tako na strani posameznikov kot v gospodarstvu,« so se za naš časopis na predlog debirokratizacije odzvali v ZSSS. 

Na davčnem in gospodarskem področju podpirajo predvsem predloge, ki so usmerjeni k odpravljanju administrativnih ovir, ureditvi obdavčitve nepremičnin in kriptovalut. Z večino drugih predlogov z davčnega področja od plač, povračila stroškov za prevoz na delo in z dela do obračunavanja socialnih prispevkov se ne strinjajo in jih ne podpirajo.

»Ukrepi nisi usmerjeni k razbremenjevanju plač srednjega razreda, temveč razbremenjujejo najbolj le tiste z najvišjimi dohodki,« menijo v ZSSS, kjer nasprotujejo uvedbi socialne kapice v višini 6000 evrov. Omejevanje višine plačil prispevkov za socialno varnost bi namreč vplivalo na manjše prilive v blagajno socialne varnosti.

»Ne podpiramo uvedbe višje splošne olajšave, uvedbe socialne kapice ter novega predloga obračunavanja prispevkov za socialno varnost. Prav tako ne podpiramo nižanja obdavčitve kapitala in oddajanja nepremičnin v najem, saj bi to imelo negativne posledice na javne finance,« so še zapisali.

Obenem opozarjajo, da predlog strateškega sveta ni podprt s konkretnimi izračuni, z oceno izpada prihodkov in s tem oceno vpliva na proračun ter »že tako visok primanjkljaj«.

Poseg v zasebni sektor

Za sindikalno zvezo je nesprejemljiv tudi predlog poenostavitve pri obračunu potnih stroškov za prevoz na delo in z dela, ki predvideva ukinitev povračil teh stroškov v višini najcenejše vozovnice javnega prevoza. Namesto tega bi bili zaposleni upravičeni do povračila kilometrine od doma do službe v višini deset centov na kilometer. »Opozarjamo, da zadnji predlog posega tudi v kolektivno dogovarjanje med sindikati in delodajalci v zasebnem sektorju, kar je za nas nesprejemljivo,« so še poudarili v zvezi svobodnih sindikatov. Ob tem poudarjajo, da so se o vseh ukrepih pripravljeni pogovarjati za pogajalsko mizo.