Razburjenje dela javnosti

FOTO: Navadne državljane ob prekrških udarijo po žepu, za njih veljajo posebna pravila?

R.T.
23. 9. 2020, 13.17
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 13.29
Deli članek:

"Sama oprema ne zagotavlja varnosti, če jo nepravilno uporabljamo," opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Facebook
Fotografija je sprožila kar nekaj razburjenja na Facebooku.

Nošenje mask je od konca preteklega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra, kar je že samo po sebi sprožilo številne razprave in polemike. Del javnosti je predvčerajšnjim dodatno razburilo dogajanje na dobrodelni slovesnosti Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki je organiziral tradicionalno prireditev, namenjeno zbiranju sredstev za pomoč mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij. Udeleženci prireditve so namreč vsi po vrsti kazali svoje nasmejane obraze, o maskah pa ni bilo ne duha ne sluha.

Na družbenem omrežju Facebook se je včeraj pojavila fotografija, iz katere je razvidno, da sta moškega sredi prestolnice ustavila redarja. Razlog? Iz komentarjev je razbrati, da zaradi uporabe telefona na kolesu. Kar pa je zbodlo avtorja objave, je nepravilna uporaba maske redarke. Če citiramo navedbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje, "sama oprema ne zagotavlja varnosti, če jo nepravilno uporabljamo".

Uporabnik družbenega omrežja je pod opisom fotografije ponazoril, da redarka s prsti sname masko, prenese mikrobe na prste, s katerimi vnaša plačilni nalog in ga nato preda kršitelju. Ta se odpelje, rokuje in dotika različnih površin ter mikrobe trosi naprej. "Videno večkrat, tako pri redarjih, kot pri policistih, kot pri naključnih državljanih, ki jih srečuješ na avtobusu, v trgovinah, v čakalnicah zdravstvenih ustanov itd., ko se preprosto igrajo z maskami na glavi, večkrat dotikajo, snamejo, namestijo nazaj. Nenazadnje večkrat videno pri skoraj vseh poslancih v državnem zboru," je opozoril avtor objave in izpostavil, da so ravno organi oblasti "največji širitelj virusa". Izrazil je prepričanje, da bi redarji glede na celotno sliko države in epidemije tudi v primeru kršitelja na fotografiji lahko izrekli samo opozorilo. Pa vendarle ni ostalo le pri tem.

Poudaril je tudi, da ima dovolj, da so državljani deležni kazni za nekaj, k čemur poslanci, ministri in ostali deležniki oblastiz nepravilno rabo mask, neohranjanjem distance in neupoštevanjem navodil, sami doprinašajo. Takrat pa kot kaže zadostuje le opravičilo.