Zakaj se je Občina Naklo odločila enoto Naklo prenesti pod Tržič

Dom starejših Preddvor; Med izbruhom pozabili na enoto Naklo

Luka Tetičkovič
23. 9. 2020, 06.43
Deli članek:

Pretekle tedne smo poročali o slabem gospodarjenju in upravljanju v Domu starejših občanov (DSO) Preddvor, ki ga vodi direktor Matej Križanič. Zdaj so glede tega spregovorili tudi na Občini Naklo, ki se je odločila enoto Naklo prenesti izpod DSO Preddvor k DSO Petra Uzarja v Tržiču.

DSO Preddvor
Zaradi neodgovornega upravljanja direktorja Mateja Križaniča je DSO Preddvor izgubil svojo enoto Naklo.

STA
Matej Križanič, direktor DSO Preddvor.

Procesi za to odločitev so stekli že pred našimi razkritji o škandalozno slabi hrani v DSO Preddvor, razlog pa je bil isti – ukinitev domske kuhinje in njen prenos na zunanjega izvajalca. DSO Preddvor je namreč 1. julija letos popolnoma prenehal razvažati hrano po občini Naklo. »Kar nekaj naših občanov te pomoči s strani koncesionarja že pred tem ni dobilo,« smo izvedeli od odgovorne osebe na Občini Naklo, ki pa ni želela dati uradne izjave, saj so se tako dogovorili z vsemi deležniki.

»Zato smo se obrnili na DSO Petra Uzarja Tržič, ki ima urejeno kuhinjo in pomoč na domu. Prvega julija smo začeli z razvozom hrane iz Tržiča,« smo izvedeli na občini, kjer so s tem razpletom »kar zadovoljni«.

Med izbruhom virusa pozabili na Naklo

Med prvim valom epidemije covida-19 so imeli nekaj primerov tudi v enoti Naklo, na kar pa se odgovorni v DSO Preddvor niso primerno odzvali. Vse breme soočanja s krizo je tako padlo na ramena Občine Naklo.

»Takrat smo garali, da smo rešili to okužbo v domu. Zagotavljali smo znatna zaščitna sredstva, s pomočjo našega hotela Marinšek smo zagotovili štiri sobe za štiri zaposlene, da so bili tri tedne lahko v karanteni in tega virusa niso širili kam drugam,« so pojasnili na Občini Naklo.

»Že pred korono smo se dogovorili, da gremo na svoje in da gremo stran. Verjetno je to bil nekakšen vzrok, da so reševali svoj matični dom in našega postavili v drugi plan. Čeprav so vsi zaposleni v domu svoje delo opravljali korektno in s polno mero odgovornosti,« so dejali ob vprašanju, ali ni nenavadno, da uprava doma odgovornost za zdravje svojih oskrbovancev prepusti občini.

Zaposlene v Naklem pretile s skupinsko odpovedjo

Na občino so se takrat obrnile tudi zaposlene v enoti Naklo. Pritožile so se nad slabimi delovnimi razmerami in zapretile, da bodo podale skupinsko odpoved, če situacije v enoti ne začne reševati nekdo odgovornejši od uprave DSO Preddvor. »To drži, res so se nekatere obrnile na nas, dejale so, da težko delajo in naj poskusimo pomagati. S tem so strinjale in po tem ni več bilo odhodov iz Naklega,« so odgovorili na našo poizvedbo.

Po neuradnih informacijah so zaposlene začele množično zapuščati DSO Preddvor, ko je ministrstvo za delo direktorski mandat zaupalo Križaniču. Slednji še vedno molči ob vprašanju, koliko zaposlenih je pod njegovim vodstvom doma zapustilo DSO Preddvor, zato nam podatka ni uspelo uradno preveriti.

Proces prenosa enote Naklo izpod DSO Preddvor k DSO Petra Uzarja Tržič bo zaključen 1. januarja naslednjega leta. Občina Naklo je v ta namen že sprejela potrebne akte in pridobila soglasje pristojnega ministrstva.