Novogoričan, ki se ukvarja z gostinstvom, se boji za svoj posel

Pismo obupanega gostinca: »Gospod Janša, razumem, da je situacija kritična, ampak to vas prosim …«

P.K.
22. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Vlada je odločila, da uvede ukrepe, ki bodo spet nekoliko konkretneje posegli v naš vsakdan. Sprejela je odlok, na katerega se javnost odziva kar burno.

Dreamstime
Goran Nemec je dejal, da je v spomladanskem času, ko je prišlo do popolne zaustavitve javnega življenja in so bili zaprti, doživel okoli 60-odstotni upad prihodkov. (fotografija je simbolična).

Napeto ni samo med starši, ki se težko sprijaznijo, da bodo morali imeti njihovi otroci v šoli masko, ampak tudi med gostinci.

Odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki je začel veljati v soboto, zapoveduje nošenje mask v javnih zaprtih prostorih in tudi na javnih površinah na prostem, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

V šolah sicer otrokom do vključno šestega razreda in njihovim učiteljem ni treba nositi mask. Tudi v vrtcih vzgojiteljem in njihovim pomočnikom ni treba imeti obrazne zaščite. Tej se lahko odpovejo tudi učenci od sedmega razreda osnovne šole dalje in dijaki srednjih šol, vendar le, tako piše v odloku, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje, kar pa v večini šol, glede na velikost učilnic, njihovo količino in glede na velikost posameznega razreda, skorajda ni uresničljivo.

Bodo breme države?

Od včeraj velja tudi sprememba odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, po kateri je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno le od 6.00 do 22.30. Nekateri gostinci so ob tem sporočili, da bi jim to lahko povzročilo težave. Med njimi je Novogoričan Goran Nemec, solastnik dveh gostinskih lokalov, ki je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil pismo, v katerem mu sporoča, kaj se mu utegne zgoditi.

»V kolikor bomo primorani lokal zapreti ob 22. uri ali pol ure kasneje, to za nas pomeni, da ne bomo sposobni izpeljati niti 50 odstotkov večerij in posledično bomo primorani k odpuščanju. Se pravi, da bodo bremena padla na vas, državo. Če svoje zaposlene odpustim, boste morali zanje poskrbeti vi. Nekako jim boste morali pomagati, če bodo brez dohodka. Od kod boste vzeli denar zanje, pa denar za vas in celoten državni aparat,« se sprašuje in jim veli, naj jim raje pustijo delati, da prispevajo v državo blagajno in sami plačajo svoje ljudi, da tega ne bo treba državi.

Rešitev sta dve uri več

»Spoštovani predsednik vlade, gospod Janez Janša. Razumem, da je situacija kritična in da so potrebni ukrepi za zajezitev širjenja virusa, ampak prosim vas za malo zdrave pameti. Potrebujemo dve uri več. Z njima bi rešili vse svoje težave in posledično bi tudi država imela velike koristi od tega. Prosim vas, da urnik zapiranja preložite na 24. uro in s tem restavracijam ponudite možnost, da cel večer strežejo večerje in v miru pospremijo goste iz lokala,« predlaga Nemec.

V pogovoru nam je povedal, da so zanj in vse, ki se ukvarjajo z gostinstvom, to res zahtevni časi. »V dveh lokalih, ki jih solastim, imamo redno zaposlenih 25 ljudi in sedem pogodbenih delavcev. Spomladansko popolno zaustavitev javnega življenja smo preživeli in za to se zahvaljujemo vašim tedanjim ukrepom. Zadnje mesece smo začeli delati že dokaj normalno. Meseca avgusta smo v proračun z veseljem prispevali 16.000 evrov in optimistično zrli naprej. Zdaj pa nas je vest o novem ukrepu, ki se nanaša na uro zapiranja lokalov, šokirala,« je dejal Nemec.

Italijani jim odpadejo

Pojasnil je tudi, zakaj jim večerni čas toliko pomeni. »Restavracije večino prometa ustvarimo z večerjami. Kosila za sedem evrov služijo za polnjenje lokalov v popoldanskem času, ampak še zdaleč niso dovolj za preživetje in za plače naših zaposlenih.« Poleg tega, kot poudarja, so v enem od njegovih lokalov, kjer strežejo tudi hrano, glavni odjemalci Italijani. »Ti imajo drugačne navade kot mi. Medtem ko Slovenci zvečer jedo okoli sedmih, osmih, Italijani na večerjo pridejo šele med 21. in 23. uro. Če bomo morali zapreti ob pol enajstih, zadnjih naročil ne bomo mogli sprejeti kasneje kot ob pol desetih. Od Italijanov se torej lahko poslovimo,« razlaga.

»Verjamem, da se vam zdi ta težava minimalna v primerjavi z ostalimi, s katerimi se srečujete, ampak pomislite, koliko lokalov je v Sloveniji, in vsi bodo 'pristali' v isti zgodbi. Dajte to v številke in sem prepričan, da ti dve uri ne bosta več tako velika težava,« je Novogoričan še dejal v pismu, ki ga je delil na družbenih omrežjih.