Slovenija

Krovna novinarska organizacija ogorčena nad vrnitvijo Rupla

Mihael Korsika
22. 9. 2020, 20.20
Deli članek:

Društvo novinarjev Slovenije je imenovanje nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla za kandidata za predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev označila za posmeh varovanju svobode medijev. Rupel odgovarja, da predstavnika ne zbirajo novinarske organizacije, temveč države članice.

STA
Dimitrij Rupel pravi, da je za njegovo kandidaturo vlada sama izrazila interes.
Kandidat oziroma kandidatka za predstavnika Ovseja za svobodo medijev bo predvidoma izbran/-a na ministrskem zasedanju organizacije, ki bo 3. in 4. decembra potekalo v Tirani. Za imenovanje je potrebno soglasje vseh 57 držav članic. Vsi kandidati bodo sicer znani že prihodnji teden.

»Ocenjujemo, da gre za imenovanje, ki je v posmeh varovanju svobode medijev, ki naj bi jo dr. Rupel kot slovenski predstavnik v Ovseju pomagal braniti. Dr. Rupel je namreč tisti član prve Janševe vlade, ki je leta 2004 javno zagrozil lastnikom medijev, 'ali se jim izplača vojna s politično opcijo na oblasti'. Pod njegovimi pritiski je Delo v času iste vlade želelo odpustiti dopisnika z Dunaja Matijo Graha. Te pritiske je dr. Rupel celo javno priznal,« nam je sporočila generalna sekretarka društva Špela Stare.

»Ne bi mogel biti bolj neprimeren«

Ob tem je spomnila na pismo, ki ga je maja letos Rupel skupaj s Petrom Jambrekom poslal britanskemu časniku The Guardian, ko je ta objavil kritični članek o razmerah in oteženem delovanju novinarjev v Sloveniji. »Podučil ga je, da so 'glavni tiskani in elektronski mediji v Sloveniji usidrani in podpirajo levi politični blok'. Dr. Rupel je zato oseba, ki zaradi svojega preteklega dela ne bi mogla biti bolj neprimerna za to funkcijo,« so prepričani v društvu novinarjev.

Imenovanje Rupla za kandidata je po njihovi oceni še en dokaz, da je resnični cilj manevrov aktualne vlade na področju medijev »popolno preoblikovanje oziroma uničenje domače medijske krajine«. Generalni sekretar Evropske zveze novinarjev (EFJ) Ricardo Gutierrez je prav tako izrazil zaskrbljenost zaradi Ruplove kandidature, pri čemer se je navezal na že omenjeno pismo The Guardianu.

Dimitrij Rupel na kritike odgovarja, da predstavnika Ovseja ne izbirajo novinarske organizacije, temveč 57 držav članic. »Gospod Gutierrez je dobil informacijo od slovenskih prijateljev in je – kar se mene tiče – popolnoma napačno informiran. Zato sem mu poslal pojasnilo,« je za Novice Svet24 zapisal Rupel, ki je omenjeno pojasnilo posredoval tudi našemu časopisu. »Raje kot da se pritožujete preko mene in profesorja Jambreka, bi se morali pritoževati glede uredniške politike Guardiana in ljubljanskega dnevnika Delo, ki nista objavila niti besede o najinem pismu. Guardian se nama niti ni trudil odgovoriti,« je v »pojasnilu« zapisal Rupel. Obenem je ocenil, da je Gutierrez svojo kritiko osnoval na informacijah nekaterih »ambicioznih in partizanskih predstavnikov nasprotnikov slovenske vlade«.

Na naše vprašanje, kaj je botrovalo njegovi odločitvi, da kandidira, je upokojeni Rupel odgovoril, da sploh ni vedel, da je mesto prazno. »Nisem se niti zanimal za to mesto niti nisem nikomur ničesar predlagal. Poklicali so me iz vlade in prosili za soglasje. Kar seveda ne pomeni, da se bo vladi posrečilo uveljaviti svoj predlog,« je še zapisal.

»Janša je demagog«

Tako kot aktualni vladi govorec za covid-19 Jelko Kacin o predsedniku vlade Janezu Janši ni imel dobrega mnenja, tega v devetdesetih ni imel niti Dimitrij Rupel, sicer prvi slovenski zunanji minister. »Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov,« je zapisal Rupel leta 1995.

V svoji dolgoletni politični karieri je bil sicer član petih političnih strank. Iz Komunistične partije Slovenije je bil izključen, nato pa je bil med ustanovitelji Slovenske demokratične zvezi (SDZ). Po njenem razpadu se je priključil Demokratski stranki Slovenije (DS), kmalu zatem je postal in ostal dolga leta član Liberalne demokracije Slovenije (LDS).

Sledila je zamenjava političnega tabora. Leta 2004 je postal zunanji minister v prvi vladi Janeza Janše, leta 2011 pa je neuspešno kandidiral za poslanca na listi SDS. Sledil je probrat, ko je pred petimi leti izstopil iz SDS. Stranka je namreč imenovala nov strokovni svet oziroma vlado v senci, v kateri pa ni bilo več Rupla. »Mislim, da si tega nisem zaslužil,« je ob izstopu dejal upokojeni Rupel, ki je očitno ohranil zelo dobre odnose s stranko, predvsem pa z njenim predsednikom Janezom Janšo.