Lastnika obiskali inšpektorji

FOTO: Idilična okolica Kamniške Bistrice, priljubljeno gostišče in psica, ki živi v lastnih iztrebkih

A.S.
23. 9. 2020, 06.45
Posodobljeno: 10. 11. 2023, 09.49
Deli članek:

Nedaleč stran od izvira Kamniške Bistrice ob priljubljenem gostinskem objektu stoji pesjak, v katerem živi nemška ovčarka Kala. Kljub idili, ki jo obkroža, je življenje psice vse prej kot idilično.

Facebook
Na neustrezne bivalne pogoje je opozorila izletnica.

"Natakarica  mi je na moje vrtanje rekla, da je še ni videla spuščene. Psička je zgledala tudi čisto apatična, delala je kroge kot živali v živalskem vrtu. Kremplje ima tako dolge, da ji onemogočajo naravno hojo".

Ena od uporabnic družbenega omrežja Facebook je pred več kot tednom dni obiskala Kamniško Bistrico. Dolino ledeniškega izvora, v kateri izvira istoimenska reka, je sama opisala kot čudovito izletniško in pohodniško destinacijo. 

Njeno izletniško veselje pa se je kmalu končalo. Nekaj metrov od gostišča Pri Jurju je namreč postavljen pesjak, kjer po besedah izletnice "že več let vegetira psička Kala". "Valja se v lastnih iztrebkih, težko hodi zaradi nepostriženih krempljev, nikoli na sprehodu ali deležna prijazne človeške besede. Obroke in vodo najbrž dobi, ko se lastnik spomni," bivalne pogoje psice (ki jih je ujela tudi v objektiv) opisuje zgrožena uporabnica Facebooka.

Facebook
Nemška ovčarka živi v lastnih iztrebkih.

Facebook
Pesjak, v katerem biva psica.

Facebook
Vedro z vodo.

Facebook
Neprijetni prizori.

Facebook
Kupi odvečne dlake ob ograji.

Inšpektorji opravili kontrolni pregled

Iz fotografij je jasno razvidno, da psica živi v lastnih iztrebkih, pesjak je poln kep odpadle dlake, v vedra za vodo pa so se naselile alge. Na neprimerne bivalne pogoje je izletnica opozorila tudi lastnika: "Napadel me je verbalno in me nagnal iz gostilne. Po njegovih besedah nisem prva, ki mu je solila pamet. Tam sem bila že pred štirimi leti, razmere se niso nič spremenile, le da je pes v še klavrnejšem stanju, saj se mu poznajo vsa leta zanemarjanja".

O primeru je bila obveščena tudi Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Na naše poizvedbe o inšpekcijskem nadzoru in ugotovljenih kršitvah se do tega trenutka niso odzvali, odgovor pa je prejela prijaviteljica. Inšpektorji so na podlagi prijave lastniku odredili ukrep z določenim rokom. Čez nekaj dni so opravili kontrolni pregled in na podlagi slednjega (kontrola odrejenega ukrepa in trenutnega stanja psice) postopek uradne veterinarske službe ustavili. 

Facebook
Odziv inšpektorjev.

Na sprehode v večernem času?

Poskusili smo stopiti v stik s skrbnikom nemške ovčarke, neuspešno. V gostinskem objektu so navedli, da pravzaprav sploh ne vedo, kdo je lastnik. Po naših neuradnih informacijah pa je lastnik psa v sorodu z visoko funkcionarko na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Tudi prebiranje komentarjev na Facebooku je obrodilo sadove. Oglasila se je namreč posameznica, ki dobro pozna lastnika.

Bralka
Gostišče, ob katerem se nahaja pesjak. Kdo je lastnik psice, tam ne vedo, ali pa nočejo povedati.

Facebook
Pesjak je le nekaj metrov oddaljen od priljubljenega gostinskega objekta v Kamniški Bistrici.

Prijaviteljici je poslala tudi zasebno sporočilo, ki se glasi: "Gospodična hvala za prijavo. Inšpekcija nas je obiskala. Naj razjasnim, da je psička v pesjaku ravno zaradi takih kot ste vi. Je posvojenka iz zavetišča, nikoli lačna in žejna, žal pa ni socializirana v smislu druženja z drugimi psi. Je ubogljiva in šolana, a žal drugih psov ne prenese, zato je sprehajana v večernem času". 

Po našem poizvedovanju je sicer dejala, da ni prepričana, da bi bil pes posvojen iz zavetišča,  "je pa psička prišla k hiši vsa v garjah, ranah in zanemarjena. Sprehaja se jo v glavnem le v večernih urah, ker jo je nekdo enkrat spustil in se je zagnala v manjšega psa, ki je bil odvezan v bližini pesjaka. Kala je vsekakor v dobrem stanju, letom primerno. Kar se pa tiče lastnika pa tole ... Preverjeno obvlada pse, tudi šolal jih je že kar nekaj".

Facebook
Kot kaže, je bila nemška ovčarka posvojena iz zavetišča.

Zakon o zaščiti živali odreja, da morajo skrbniki psov in ostalih živali ljubljenčkom zagotoviti svobodo gibanja, primerno glede na vrsto, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve, ki preprečuje nepotrebno trpljenje. Prav tako morajo živali, če je privezana ali zaprta,  glede na njene fiziološke in etološke potrebe "omogočiti, dovolj prostora v skladu z ustaljenimi izkušnjami in znanstvenimi spoznanji". Posamezniku, ki živali tega ne zagotovi, grozi globa v višini od 200 do 400 evrov.

Breda Turk iz društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka nam je sporočila, da so ob tej informaciji v različna zavetišča že poslali poizvedbo. "Vsak pes iz zavetišča bi naj šel v boljše pogoje. Zavetišča ob oddaji živali preverjajo ustreznost domov. Dobro bi bilo tudi, če bi kasneje preverjali stanje posvojenih živali. Lastniki se lahko namreč tudi zamenjajo," je dejala. 

Turkova je mnenja, da psica v tem stanju nikomur ne more biti nevarna. Tudi prijaviteljica je povedala, da žival komaj vstane in pride do ograje pesjaka. "Psica zaradi dolgih krempljev težko hodi, psička je zagotovo stalno tam kjer je," je prepričana Turkova.

"Žival je živo in čuteče bitje, narobe je, da živi v takšnih razmerah. Človek, ki ne more skrbeti za žival, naj jo odda. Lahko ji poiščemo nov dom," je bila jasna.

Facebook
Nemška ovčarka Kala

Facebook
Kali krempljev niso skrajšali že nekaj časa.

Facebook
Psica naj bi v takšnih pogojih bivala že več let.

Pesjak in vedenjske motnje

Turkova je opozorila tudi, da si društva za zaščito živali že od leta 2011 prizadevajo za zakonske spremembe oziroma "da bi se zakon v Sloveniji spremenil v prid živali". V marsikateri zahodnoevropski državi je na primer za razliko od Slovenije privezovanje psov na verige prepovedano z zakonom – od leta 2017 tudi na Hrvaškem. Podobno težavo kot verige predstavljajo tudi pesjaki. "Pes, ki je na verigi in v pesjaku, je pozabljen in slabše negovan. To čuti kot kaznovanje. Velikokrat se pri teh psih razvijejo psihične in vedenjske motnje. Pogosteje obolevajo zaradi najrazličnejših vremenskih vplivov. To ni življenje, ki ga je vredno živeti," so mnenja v društvu Lajka. 

Facebook
"Psička je zgledala čisto apatična, delala je kroge kot živali v živalskem vrtu".

Facebook
Psica svoje dneve preživlja v tej uti.

Facebook
Pesjak

Facebook
Pesjak, v katerem biva psica.