Storitveni in administrativni del

Janša napovedal spremembo plačnega sistema, Gantar prikimal

G.G./STA
21. 9. 2020, 20.08
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 20.16
Deli članek:

Premier Janez Janša je napovedal začetek pogajanj za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po premierjevih besedah se v kratkem začenjajo priprave in pogajanja za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema in za vzpostavitev novih pogojev. "Če ta problem ne bo rešen, bo slovensko zdravstvo ne glede na to, koliko sredstev se bo kam namenilo teoretično, še za stopnjo nižje pri čakalnih vrstah," je posvaril Janša.

Na ministrstvu za javno upravo so na vprašanja STA, kaj natančno pomeni omenjena izločitev storitvenih delov javnega sektorja, odgovorili le, da k razpravi predsednika vlade nimajo kaj dodati.

Da je omenjena izločitev možna vsaj v zdravstvu, pa je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Po njegovih pojasnilih so dogovorjeni, da ministrstvo skupaj z sindikatom zdravnikov Fides ustanovi delovno skupino, ki bo poskušala priti do drugačnih kriterijev za nagrajevanje.

"Kar pa seveda ne pomeni, da bi v tem trenutku do višjega nagrajevanja dejansko tudi prišlo. Govorimo predvsem o vsebinskih rešitvah, ker kot je bilo rečeno, je tudi sindikat pripravljen, v kolikor bi do tega prišlo, počakati nekaj časa z zahtevami po drugačnih plačilih. Absolutno pa ne želim več čakati z odlaganjem teh problemov v neko nedorečeno prihodnost," je dejal Gantar.

Delovna skupina bo po njegovih pojasnilih iskala rešitve, kako dejansko narediti stimulativen sistem plačevanja, ki je po Gantarjevem mnenju nujno potreben.