BREZ DOLGOV

Slovenski tajkuni, ki se znajo znebiti milijonskih dolgov

Ž.K.
21. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Novica, da podjetju Electa Damijana Jankovića ni treba plačati osem milijonov evrov davka, še vedno buri duhove. Objavljamo seznam več »uspešnih« poslovnežev, ki so se v preteklosti že uspeli znebiti milijonskih dolgov.

Primož Lavre
Damijan Janković je v času osebnega stečaja stalni naslov preselil na Hrvaško.

Pred desetimi dnevi je vrhovno sodišče ugodilo pritožbi Damijana Jankovića in razsodilo, da njegovemu podjetju Electa ni treba plačati osem milijonov davka, ki mu ga je odmerila finančna uprava. Furs je družbi Electa leta 2012 naložil plačilo približno pet milijonov DDV zaradi nepremičninskih poslov s Hypo Leasingom. Electa je proti Fursu vložila tožbo na upravno sodišče, bila pri tem neuspešna, a se v dobro znani tajkunski maniri pritožila. Pred desetimi dnevi pa je v javnost prišla informacija, da je vrhovno sodišče zaradi napačne uporabe materialnega prava razsodilo, da se odločba Fursa odpravi in da se zadeva vrne v nov postopek.

Luksuz brez denarja

Odločitev je razburila številne Slovence, predvsem tiste, ki jih finančna uprava lovi za minorne vsote, tiste, ki morajo čez mukotrpen proces osebnih stečajev, pa jim kljub temu dolg do države ni oproščen, in tiste, ki se težko prebijajo iz dneva v dan. Več kot 20.000 prebivalcev Slovenije je v zadnjem desetletju končalo v osebnem stečaju, med njimi tudi Damijan Janković, le da se on kljub temu, da državi prikazuje, da denarja nima, še vedno vozi v luksuznih avtomobilih in prebiva v luksuznem stanovanju. A sin ljubljanskega župana žal ni edini Slovenec, ki se mu je uspelo znebiti milijonskih dolgov. Seznam je dolg, na njem pa znani in razvpiti poslovneži.

Igor Jurij Pogačar

Nedavno smo pisali o Igorju Juriju Pogačarju, nekdanjemu lastniku podjetja Ram Invest in prijatelju Katarine Kresal, ki je v času njenega ministrovanja sklenil pogodbo z notranjim ministrstvom za najem stavbe na Dimičevi ulici v Ljubljani, kamor se je preselil Nacionalni preiskovalni urad, čeprav je bila zanj zgrajena stavba na Litostrojski. A ko se je vlada zamenjala, je bila pogodba prekinjena, novih najemnikov za stavbo ni bilo in Pogačar je nasedel z 12 milijoni evrov dolga. Odločil se je za osebni stečaj, v katerem pa je poplačal vsega nekaj sto evrov dolga. Kljub temu se je okoli prevažal z luksuznim audijem, v maniri vseh dobrih poslovnežev pa je še pred stečajem velik del premoženja prepisal na sorodnike in prijatelje. Dolgovi so mu bili oproščeni konec letošnjega avgusta.

Rok Snežić

Mediaspeed
Rok Snežić je v zadnjih dneh proti novinarjem in poslancu Kordišu vložil več tožb.

Davčni svetovalec našega predsednika vlade in doktor davčnih utaj se je odločil za osebni stečaj, kot je sam povedal, zgolj z namenom, da izbriše davčni dolg, ki je leta 2017 znašal okoli 800.000 evrov. Tega, da bi ga lahko plačal, če bi želel, ni nikoli skrival. V BiH je lastnik diskoteke, prevaža se z luksuznimi vozili, poslovno naj bi bil več kot uspešen. »Lahko odkrito povem, da tudi meni davčna uprava ni mogla narediti izvršbe, ker imam premoženje v Bosni. Tam imam podjetja, tam imam premoženje, tam imam nepremičnine, kajti evropska izvršba sega samo do držav Evropske unije. Nimamo pa še sporazuma z Bosno. Tako jim tudi meni ni uspelo vzeti premoženja,« je vehementno izjavil za RTV Slovenija.

Rok Furlan

Nesojeni kralj betona, ki se ga je prijel tudi nadimek Tyson in je znan po tem, da je imel v lasti več betonarn in da je bil glavni dobavitelj betona za nasedli projekt Stožice, je od nekdaj tudi sam ljubitelj dragih vozil. Čeprav so se njegova podjetja otepala dolgov, mu je uspelo večino premoženja rešiti s selitvijo v tujino in prepisom. V času reševanja premoženja se je tako vozil z lamborghini aventadorjem, vrednim okoli 450.000 evrov, kar naj bi bil tedaj tretji najdražji avto v Sloveniji. Zaradi nepravilnosti pri njegovem osebnem stečaju je ministrstvo za pravosodje podalo predlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper stečajnega upravitelja Janka Mačka.

Zlatko Sraka

Tudi nekdanji lastnik in prvi mož družbe Energoplan je nasedel pri projektu Stožice. Zaradi 13 milijonov evrov dolga ga je DUTB spravila v osebni stečaj, iz katerega pa se mu je uspelo rešiti predčasno. Energoplan je s prisilno poravnavo odpisal za več kot sto milijonov evrov dolga. Preostali dolg, zavarovan s poroštvom Srake, pa je dobil novega lastnika, ki se je strinjal s skrajšanjem postopka osebnega stečaja.

Ivan Zidar

Prvi med padlimi gradbenimi baroni je svoje podjetje SCT zaradi več sto milijonov evrov dolga moral poslati v stečaj leta 2011. A že pred tem naj bi tako doma kot v tujini skril premoženje, vredno milijone evrov, velik del v gotovini. Velik del premoženja je prenesel tudi na ženo Vincencijo Lambergar, ki je zaradi tega postala tarča stečajnega upravitelja Boštjana Jurkoška, ki išče premoženje nekoč enega najmočnejših gospodarstvenikov v Sloveniji. Skupaj naj bi Zidar dolgoval 16 milijonov evrov. Ob tem je bil tudi pravnomočno obsojen, a zaradi bolezni mu nikoli ni bilo treba prestopiti praga zapora.