"kot sapa svežega zraka"

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga lahko primerjamo z ...

S.R./STA
21. 9. 2020, 10.32
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 10.40
Deli članek:

Zmagoslavje mladega kolesarja Tadeja Pogačarja, ki danes praznuje 22. rojstni dan, na 107. Touru je Slovenijo potisnilo na naslovnice svetovnih medijev.

Reuters
Primož Roglič in Tadej POgačar sta zaznamovala letošnjo dirko po Franciji.

Že po sobotnem kronometru, ko je Pogačar senzacionalno slekel rumeno majico rojaku Primožu Rogliču, je njegov uspeh odmeval po svetu, opevanje njegovega dosežka se nadaljuje tudi danes. Kot piše britanski Guardian, je Tadej Pogačar postal junak Slovenije po bizarnem Tour de Franceu, ki sta ga zaznamovala tudi predstavitev ekip z maskami v Nici ter pozitiven test za covid-19 direktorja dirke. To je bila nenavadna dirka, a za zmagovalca se zdi, kot da bo ostal v ospredju vznemirljive mlade generacije kolesarjev. 

Najmlajši zmagovalec dirke Tour de France v tem stoletju se je v nedeljo ob sončnem zahodu zapeljal v mesto luči s pogledom začudenega otroka, ki kar ne more verjeti, kaj se je zgodilo, saj je kot prvi Slovenec osvojil rumeno majico, piše Guardian. 

V petek zvečer je bil njegov prijatelj Primož Roglič tisti, ki je načrtoval zabavo v Parizu. A manj kot 24 ur kasneje je Pogačar v športnem ropu, ki ga lahko primerjamo s finalom lige prvakov 1999 med Manchester Unitedom in Bayernom, poteptal vse skrbno zastavljene načrte svojega rojaka. Za organizatorje dirke je mladi Pogačar, ki rapa, uporablja TikTok in kolesari, kot da je vse skupaj velika zabava, kot sapa svežega zraka, še piše Guardian. 

Drugi odzivi

Tadej Pogačar je osvojil Tour de France - njegovi nastopi so spektakularni, a nikakor ne nadnaravni. Slovenec se mora ubadati s pavšalnimi dopinškimi obtožbami. To je krivično, njegovi dosežki so povsem kos kritični analizi, so zapisali pri švicarskem časniku Neue Zürcher Zeitung. 

Tadej Pogačar, ni mogel biti nihče drug, so zapisali pri španski Marci. Zmagovalec Toura, nosilec rumene majice, čeprav jo je imel oblečeno le en dan, zadnji dan. Etapne zmage v Pirenejih (Laruns), Alpah (Grand Colombier) in na La Planche des Belles Filles z vožnjo na čas za v zgodovino Tour de Francea. Fantastično. Na koliko Tourov lahko ta mladi fant gre? 

Kot so zapisali pri italijanskem športnem dnevniku Gazzetta dello Sport, je Tadejeva usoda zapisana že v njegovem imenu, ki pomeni nekaj takega kot pogumno srce. Na takšen način je mladenič iz Komende, majhne vasice na Kranjskem, dobil 107. Tour de France. S srcem in v velikem slogu je premagal veter, ki je bil njegov največji sovražnik, in včeraj premagal štoparico na 36 kilometrih do Planche des Belles Filles. Ti so mu za vedno spremenili življenje, piše italijanski dnevnik. 

Tudi osrednji francoski L'Equipe je na naslovnico spet umestil neverjetnega Slovenca in o njem zapisal, da je "slovenski čudež že na svojem prvem Touru zmagal". V pogovoru za športni dnevnik je Pogačar podrobneje opisal nepričakovano pot, ki ga je pripeljala do zmage. "Vse v meni je obrnjeno na glavo," je dejal.

Ekipa SN v rumenem

Pri edinem slovenskem športnem časopisu Ekipi SN so se odločili, da strani s kolesarsko vsebino obarvajo v rumeno, na naslovnici pa so zapisali "Pogacar". 

Na prvih desetih straneh z rumenega papirja skačejo tako domači kot tuji odzivi, reportaža iz Pariza, misli o sobotnem kronometru, na zadnji strani pa prispevek o Pogačarjevih starših, ki sta v soboto na poti v Francijo izvedela, da je njun sin zamenjal belo za rumeno. Avtor kolumne je razglabljal o sobotni "najsijanejši uri" mladega "volka" s Klanca pri Komendi.