Prenos okužbe

Okužba s covidom-19 z uživanjem hrane?

J.P./STA
19. 9. 2020, 09.37
Posodobljeno: 19. 9. 2020, 09.39
Deli članek:

Za glavni način prenosa virusa šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo ali izdihajo.

Dreamstime
Do zdaj ni bilo poročil o prenosu covida-19 z uživanjem hrane.

Po podatkih Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin do zdaj ni bilo poročil o prenosu covida-19 z uživanjem hrane. Tudi Evropska agencija za varnost hrane navaja, da ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covidom-19, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo in prehrano.

Za glavni način prenosa virusa šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo ali izdihajo, so dodali na ministrstvu. Kot so pojasnili, se v zadnjem času, še posebno po zadnjih okužbah zaposlenih v živilsko-predelovalnem obratu, v javnosti pojavljajo vprašanja glede možnosti okužbe z virusom covid-19 z uživanjem hrane.

Kljub ugotovitvam nedavne študije, objavljene v The New England Journal of Medicine, da je virus sars-cov-2 na kartonu prisoten do 24 ur, na trdih površinah, kot sta jeklo in plastika, pa več dni, "ni dokazov, da se okužba prenaša prek kontaminirane embalaže, ki je bila izpostavljena različnim okoljskim razmeram in temperaturam," so zapisali. Dodali so, da bi morale osebe, ki ravnajo z embalažo, vključno s potrošniki, kljub temu upoštevati navodila organov za javno zdravje. Denimo se držati higienskih praks, vključno z rednim in učinkovitim umivanjem rok.