Razjasnitev

Vzgojiteljem v vrtcih in učiteljem do 6. razreda mask ne bo potrebno nositi

B.K.
18. 9. 2020, 21.50
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 22.01
Deli članek:

Po današnji zmedi je vlada zdaj sporočila, da je med izjeme pri nošenju mask uvrstila tudi vzgojitelje v vrtcih, ob zagotovljeni razdalji pa tudi učitelje do vključno 6. razreda

STA
Fotografija je simbolična.

Vlada je na današnji dopisni seji z odlokom začasno določila novo uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza.

Uporaba zaščitne maske je že do slej bila obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba pa je sedaj obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

Izjeme glede nošnje so vse otroci do vključno 6. razreda osnovne šole, vzgojitelji predšolskih otrok in vzgojitelji predšolskih otrok-pomočniki pri opravljanju neposrednega dela z otroki, učitelji do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 metra medosebne razdalje, učenci od 7. razreda osnovne šole dalje in dijaki srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje ter osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado. Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v komunikaciji z osebami ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Z danes sprejetim vladnim odlokom so omejili tudi delovni čas gostinskih lokalov. Ti bodo od ponedeljka dalje lahko odprti od 6.00 do 22.30. Odloku določa tudi, da je ponujanje storitev neposredno potrošnikom v diskotekah in nočnih klubih prepovedano.