covid-19

V UKC Maribor opozarjajo, da imajo premalo kadra in ustreznih prostorov

B.K./STA
18. 9. 2020, 16.02
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 16.03
Deli članek:

V UKC Maribor imajo na oddelku za intenzivno terapijo bolnikov s covidom-19 zaščitne opreme trenutno dovolj, a imajo velike težave zaradi pomanjkanja prostora in kadra, je opozorila vodja oddelka Alenka Strdin Košir. Trenutno sicer zdravijo tri bolnike, skupno pa so jih v drugem valu zdravili devet.

Bobo
UKC Maribor

Strdin Koširjeva je v video izjavi pojasnila, da so se marca, na začetku epidemije ukvarjali predvsem s strahom, da bi bolniki okužili zdravstvene delavce. Ta strah je po njenih besedah izginil, saj imajo zaščitne opreme dovolj. Zaščitna oprema tudi dobro opravlja svojo nalogo, saj se nobeden od zaposlenih na intenzivni terapiji od bolnika s covidom-19 ni nalezel bolezni.

Imajo pa na intenzivni terapiji precejšnjo prostorsko stisko. "Ustreznih prostorov nimamo. Smo v fazi predelave dveh operacijskih dvoran v intenzivni sobi s po dvema posteljama," je opozorila.

V tem trenutku so sposobni zagotavljati opremo za osem intenzivnih bolnikov.

Najbolj problematično je pomanjkanje kadra

A najbolj ozko grlo predstavljajo kadri. Po besedah Strdin Koširjeve intenzivna terapija bolnikov s koronavirusnov boleznijo zahteva tudi veliko strokovnega znanja. "Žal mehanične ventilacije in vseh potrebnih posegov večina zdravnikov ne zna opravljati," je pojasnila. Problem je tudi z medicinskimi sestrami, ki prav tako potrebujejo ustrezno usposobljenost.

Na oddelku trenutno sicer zdravijo tri bolnike, pri čemer je ena oseba v izredno slabem stanju, eni pa se situacija obrača na bolje. V trenutnem drugem valu so zdravili že devet bolnikov, od tega so štiri v izboljšanem stanju premestili na druge oddelke. Zaradi prostorske stiske so morali od tega dva premestiti na Golnik. Stanje teh dveh bolnikov še naprej spremljajo, eden od njiju lahko že diha samostojno.

Od samega začetka epidemije oz. od 18. marca, ko so ta oddelek odprli, so skupno obravnavali 29 bolnikov. 20 so jih zdravili v prvem valu, na samem vrhuncu prvega val pa so istočasno obravnavali kar 15 bolnikov. Od teh 20 bolnikov jih je preživelo 12. Kot ugotavljajo, mlajši bolniki večinoma preživijo, medtem ko imajo starejši od 70 let zelo slabe možnosti preživetja.

Pljučnica smrtna obsodba za starejše

"V prvem valu praktično noben bolnik, starejši od 70 let, mehanične ventilacije in covid pljučnice ni preživel," je opozorila. A je obenem pomirila, da imajo za drugi val boljše občutke, saj so se smernice zdravljenja nekoliko spremenile. Do zdaj jim v drugem valu še ni umrl noben bolnik, je še pojasnila vodja oddelka.