na mizi vrsta drugih ukrepov?

Jelko Kacin: Po Čopovi bom šel z masko

A.S.
18. 9. 2020, 14.44
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 14.48
Deli članek:

Kacin ni zanikal možnosti sprejemanja dodatnih ukrepov.

Bobo
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Kot ponavadi je tudi danes pred govorniški pult stopil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin in na samem začetku dejal, da je stanje kar zadeva epidemiološko preiskavo na robu zmogljivosti. 

Epidemiološka poizvedovanja potekajo, tokrat sta le dva primera povezana z uvozom, 81 primerov je lokalnega izvora, 42 pa neznanega izvora. Kot je znano, so včeraj umrle štiri osebe s koronavirusom. Izmed teh sta dva stanovalca koroškega doma za starejše (eden je preminil v domu, eden na infekcijski kliniki). 

Maske na tržnicah, mestnih jedrih

Kacin je spomnil na dva odloka o sprejetih ukrepih za zamejevanje širjenja koronavirusa (več si lahko preberete na tej povezavi: Novi obvezni ukrepi: nošnja mask tudi na odprtih javnih prostorih in zaprti lokali po 22. uri).

Kot je znano, bo nošenje mask od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra. Kaj pa v primeru obiska živalskega vrta? "V kolikor so v skupini člani istega gospodinjstva in lahko ohranijo varno razdaljo, potem maske niso potrebne. Kjer je gneča, bodo vendarle vsi uporabili masko, brez izjeme," je ob tem navedel Kacin in na vprašanje, ali si je treba masko nadeti tudi na ulicah v mestnih jedrih, odgovoril: "Po Čopovi bom šel z masko".

Soglasja so lahko zastarela

Z 21. septembrom bodo gostinski lokali (restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari) odprti le med 6. in 22. uro. Diskoteke, nočni klubi ostajajo zaprti. Kaj pa to pomeni za prireditve in dogodke, ki so že dobili odobritev s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje? "Kakšno soglasje je lahko zastarelo. Epidemiološka slika se slabša, ne vemo, kdaj bi lahko dovolili, kaj več," je dogovoril Kacin.

Vladni govorec ni zanikal možnosti sprejemanja dodatnih ukrepov, predvsem v smeri omejevanja zbiranja ljudi. Odlok, ki bi dovoljeval zbiranje do šest ljudi, bi se lahko uveljavil v primeru zaostrovanja epidemioloških razmer.