Poučevanje z maskami "nemogoče"

Telefoni pregorevajo: ogorčeni klici učiteljev, vzgojiteljic in drugih zaposlenih

C.E./STA
18. 9. 2020, 13.42
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 14.39
Deli članek:

Novi korona ukrepi razburjajo šolnike.

Profimedia
Fotografija je simbolična
V zvezi aktivov svetov staršev niso izvedli podrobnejše raziskave o strinjanju staršev z nošenjem mask učencev zadnje triade osnovnih šol. Starši se sprašujejo, kako bodo lahko 13- in 14-letniki kakovostno opravili šolske obveznosti z masko na obrazu ves čas pouka. Tako dolgo nošenje maske je težko še za odrasle, kaj šele za otroke, so opozorili.

Zelo so ogorčeni v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pravi, da njihovi telefoni danes pregorevajo, sa prejemajo ogorčene klice učiteljev, vzgojiteljic in drugih zaposlenih, ki opozarjajo, da je govoriti pod masko šest ur na dan nemogoče.

Povsem nesprejemljivi pa so ti ukrepi po njegovem mnenju za vrtce, saj to potem niso več ustanove, ki opravljajo nek pedagoški proces, pač pa zgolj prostor, kjer bi otroke varovali pred tem, da se jim kaj ne zgodi. To se na tak način ne da početi, pravi Štrukelj, ki je prepričan, da NIJZ to ve, zato ne more razumeti, kako je mogoče takšen ukrep sploh predpisati.

"To se bo moralo nehati"

Prepričan je, da gre pri tej odločitvi zgolj za prenašanje odgovornosti na šole in vrtce, čemur pa sindikat, ki v usklajevanja sicer sploh ni vključen, nasprotuje. "Oblast s takim ravnanjem odriva odgovornost stran od sebe, učitelji in vzgojitelji pa naj se topijo v lastnem soku. To se bo moralo nehati, kajti mi smo tik pod vreliščem in v nekaj dneh bomo oblikovali zahteve do šolskih oblasti kar se tiče dodatnega kadra."

Kot pravi prvi mož Sviza, potrebujejo namreč takojšen razpis za pripravnike, ki bi lahko prevzeli dodatne obremenitve, tudi dodaten tehnični kader, saj kuharice in čistilke pod maskami pregorevajo, zato tako ne bo šlo več naprej.

V sindikatu zato zahtevajo takojšen dogovor o tem, kako bodo uredili stvari, saj si želijo, da bi vrtci in šole funkcionirale, vendar pod pogoji, ki bodo človeški, ne pa takšni, kot so trenutno. Če tega oblast ne bo slišala, potem se bodo lotili tudi drugačnih ukrepov, je napovedal Štrukelj.

Pester konec tedna

Ravnatelji v šolah in vrtcih do tega trenutka še niso prejeli natančnih navodil, kaj in kako v ponedeljek, večinoma pa so do tega, kar vedo, še zelo zadržani. Ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja je za STA povedal, da imajo šole vse informacije le iz medijev in objave na spletni strani vlade.

"Navodil s strani resornega ministrstva še nismo dobili, predvsem pa si želimo bolj natančnih strokovnih pojasnil za učitelje, dijake in starše, pa definicije izjem, saj npr. dijaki in zaposleni z astmo ali kakšnimi drugimi zdravstvenimi težavami, mask naj ne bi nosili. Na vsak način pa je pred nami pester konec tedna," je dejal Deleja.

Šola je za dijake in učitelje priskrbela pralne maske, a so pred dnevi prejeli strokovno mnenje, da te niso zadostne, zaloga kirurških mask pa pohaja. Za zaposlene mora v vsakem primeru poskrbeti, bi se pa Deleji zdelo prav, da poskrbijo tudi za dijake.

Nerealne zahteve

Po mnenju ravnateljice ljubljanske OŠ Danile Kumer Mojce Mihelič so sprejeti ukrepi presenečenje tudi za pristojno ministrstvo, zato čaka na njihova pojasnila v kolikšni meri morajo spoštovati ukrepe. Se ji pa zdi nerealno, da bi v jutranjih urah, ko v šolo vstopa tisoč učencev, zaposlenim hkrati na ozkih vhodih merili temperaturo.

"Učitelji že zdaj ugotavljajo, da je poučevanje z maskami nemogoče, predvsem pri tujih jezikih, saj se otrok ne sliši dovolj dobro, otroci pa ne vidijo učiteljeve dikcije. Razumem ukrepe za zajezitev epidemije, a trenutno zamišljeni so popolnoma nesprejemljivi," je za STA dejala Miheličeva, ki še meni, da šole nimajo na voljo dovolj termometrov in mask, prav tako ne sistemskega denarja za nakup.

Tudi na ptujski OŠ Mladika po besedah ravnatelja Bogomirja Širovnika še vedno čakajo, kaj bodo "spesnili" na šolskem ministrstvu, saj tako, kot je zdaj predvideno, si je zelo težko predstavljati. Kot je dejal za STA, mu ni jasno, kdo lahko šest ali sedem ur govori v masko, zato si želi, da bi še danes prejeli natančne informacije ter da še pred koncem tedna pomirijo starše. "Če temu ne bo tako, se bomo v ponedeljek verjetno grdo gledali," je jasen Širovnik.

Ravnateljici OŠ Šturje v Ajdovščini Lei Vidmar se odrejeni ukrepi ne zdijo sprejemljivi niti za učitelje niti za učence. Hudo je po njenem že to, da morajo biti toliko ur v enem prostoru, zdaj pa bi jih dodatno omejili še z nošenjem mask. Ker z občino zelo dobro sodelujejo, so bili tudi tokrat hitri in odzivni ter jim sporočili, da bodo priskrbeli maske in termometre.

Arogantnost NIJZ

Ravnateljica mariborskega Vrtca Studenci Olga Fekonja je za STA povedala, da je celoten kolektiv, vključno z njo, proti uporabi mask pri njihovem vzgojnem delu. Meni, da otrokom tega pač ne morejo narediti, saj tako majhni otroci še ne zmorejo prepoznati čustev na drugačen način kot na vizualnega, zato morajo videti vzgojiteljico v obraz.

"Odlok smo sicer dolžni spoštovati, vendar čakamo kaj bo prinesel konec tedna. Navodil še nismo prejeli niti od našega ministrstva niti od NIJZ. Na slednjem so tudi precej neprijazni in arogantni, če kaj vprašaš," je še dejala ravnateljica vrtca, kjer imajo trenutno na zalogi mask za okoli dva tedna.

Ministrica pravi, da ne gra za "dramatično zgodbo"

Ne gre za nobeno "dramatično zgodbo", je zagotovila ministrica za šolstvo Simona Kustec. Kot je dejala, "vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati". V prvih tednih pa so pokazali, da znajo in zmorejo.

Ministrica je dejala, da imajo stvari pod nadzorom, da tečejo umirjeno, za večino vrtcev in šol pa sprememba "sploh ne bo sprememba, ker že delujejo na ta način". Je pa bilo po njenih besedah nekaj primerov, kjer se ukrepov ni dosledno držalo. Bilo je nekaj šol, kjer so se tudi v zbornicah učitelji družili brez ustrezne zaščite, tako glede razdalje, kot nošenja mask, posledično pa je bilo tudi v tem tednu kar nekaj okužb z novim koronavirusom med učitelji.

"To moramo na nek način preprečiti z ukrepi, ki jih imamo na voljo," je poudarila in dodala, da je to tudi njihova odgovornost. Po ministričinih besedah gre za mehke ukrepe, ki pa zagotavljajo dodatno varnost, da šole in vrtci ne bodo prostori, kjer se bodo širile okužbe. Njihovo prvo vodilo namreč ostaja, da v vzgoji in izobraževanju tudi v teh okoliščinah ostanejo pri modelu B, torej v šoli. Za otroke od sedmega razreda bo po njenih besedah nošenje mask obvezno, če so v istem razredu in med njimi ni mogoče zagotoviti vsaj metra in pol razdalje.

Na vprašanje, kdo je ukrep predlagal, ministrica odgovarja, da je sklep sprejela vlada. Se pa ves čas odločajo v sodelovanju z svetovalno skupino, epidemiološkim delom. Tudi sama je ves čas v stikih z direktorjem NIJZ, vodjo svetovalne skupine, predstavniki ravnateljev, staršev, pa tudi znotraj ministrstva s pristojnimi direktorji direktoratov.