AFERA SRIPT

Dekan fakultete za turizem osumljen goljufij

J. Koršič / Dolenjski list
19. 9. 2020, 07.24
Deli članek:

Dr. Boštjan Brumen že dvakrat obsojen na pogojno zaporno kazen, pravnomočna pa ni še nobena sodba. Ponarejal naj bi poslovne listine in izstavljal lažne račune.

STA
Boštjan Brumen je na zatožno klop sedel že večkrat.

STA
»V naši državi so ovadbe izgubile pravno težo, nekateri jih kar naprej dobivajo, drugi nikoli," meni župan Molan.

Brežiška Fakulteta za turizem deluje pod okriljem Univerze v Mariboru. Vodi jo dekan dr. Boštjan Brumen, ki je bil pred tem tajnik na mariborski univerzi. Še iz tistih časov visita nad njim dva kazenska pregona, nezakonit zaslužek pa naj bi mu očitali tudi v povezavi z zloglasnim projektom SRIPT, ki je prišel na dan že ob kandidaturi Aleksandre Pivec za ministrico za kmetijstvo.

Na okrajnem sodišču v Murski Soboti je bil dr. Boštjan Brumen na začetku leta 2018 obsojen zaradi ponareditve poslovnih listin: v letih 2009 in 2010, ko je bil še glavni tajnik na mariborski univerzi, naj bi univerzi izstavil tri lažne račune v skupnem znesku 300.000 evrov. Dobil je štiri mesece pogojne zaporne kazni, ki pa še ni pravnomočna. Na sodbo je bila vložena pritožba, višje sodišče v Mariboru je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, ki se bo predvidoma začelo novembra letos.

Na zatožno klop je dr. Brumen sedel tudi na okrožnem sodišču v Mariboru, kjer je bil obsojen zaradi zlorabe uradnega položaja. Tudi ta zadeva sega v leti 2009 in 2010, ker naj bi kot glavni tajnik univerze omogočil »univerzitetni eliti« smučarske počitnice na Kopah. Račun, nekaj več kot 7000 evrov, pa naj bi poravnalo podjetje UNI gostinstvo, kar naj bi izvedel prokurist podjetja Davor Račič, sicer po rodu Brežičan. Dr. Brumen je bil obsojen na 10 mesecev pogojne zaporne kazni, vendar tudi ta sodba še ni pravnomočna.

Znova pa naj bi se ime dr. Brumna pojavilo že lani v poročilu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), in sicer o izvedbi projekta SRIPT – Strateško razvojno-inovacijskega partnerstva za trajnostni turizem. Izvajala ga je turistično-gostinska zbornica, s katero naj bi sodelovalo več zunanjih avtorjev, med njimi tudi dr. Boštjan Brumen, ki naj bi bil tudi osumljen nezakonito pridobljenega premoženja. Primer je na specializiranem državnem tožilstvu, kjer so nam povedali le, da je zadeva še v predkazenskem postopku, zato o podrobnostih ne morejo govoriti.

NAPISAL 1846 STRANI

Dr. Brumen je na vse zapisano povedal, da je afera SRIPT povsem politična zgodba, v katero je vpletena ministrica Pivec. Po njegovih informacijah naj bi MGRT na policijo poslal sum kaznivih dejanj, še preden so dobili celovita poročila sodelujočih avtorjev. »Sam sem bil zadolžen predvsem za internacionalizacijo in sem svoje delo korektno opravil, kar dokazuje tudi 1846 strani mojega poročila samo za drugo fazo. Končni cilj je bil postaviti (fizični) vseevropski laboratorij za procesiranje evropskih turističnih podatkov. Del laboratorija naj bi bil tudi v Sloveniji; sam projekt je ocenjen na sto milijonov evrov,« je pojasnil dr. Brumen.

ŽUPANOV ODZIV

Za mnenje smo vprašali tudi brežiškega župana Ivana Molana, ki pa je dejal, da je človek, dokler mu kaznivo dejanje ni dokazano, nedolžen. »V naši državi so ovadbe izgubile neko pravno težo, ker nekateri ljudje kar naprej dobivajo ovadbe, nekateri pa nikoli. V primeru dr. Brumna verjamem, da bo že sam odstopil kot dekan in da bo ukrepala tudi univerza, če mu bo krivda dokazana,« je še dejal Molan.