Nov tatinski trend

S pretvezo razkuževanja vstopijo in poberejo denar

G.G.
18. 9. 2020, 12.16
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 12.25
Deli članek:

Nepridipravi, ki delujejo onstran zakona, se spretno prilagajajo tako imenovani novi normalnosti. Agendo koronavirusa izkoriščajo za svoje tatinske podvige.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Občane policija naproša, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso  poznana,  njihovo  vedenje/zadrževanje pa se jim zdi sumljivo (dajejo videz  da  opazujejo  objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

Njihov modus operandi je bil že več let podoben. Predstavljali so se za različne serviserje, popisovalce, prodajalce starega železa in podobno. Na ta način in s klepetanjem zamotijo dobronamerne stanovalce, ki jim odprejo vrata svojega stanovanja ali hiše. Ko se eden od pajdašev pogovarja z lastnikom, drugi s svojimi lepljivimi prsti išče dragocenosti po hiši.

Policisti so septembra opazili nov trend. Ti malopridneži, ki praviloma izkoriščajo starejše osebe, so se začeli predstavljati kot osebe, ki so prišle razkužiti objekt zaradi možnosti okužbe s koronavirusom. Na območju PU Ljubljana so tako septembra zabeležili štiri takšne primere.

Če so oškodovanci že prej imeli težave z opisom teh tatičev, na prvi pogled zelo prijaznih oseb, imajo zdaj še večjo zagato, saj ti moralno bankrotirani osebki nosijo zaščitne maske.

Kaj torej storiti? Policija svetuje, da ne spustite izpred oči osebe, ki pridejo nenapovedano in jih ne vabite kar tako zlahka v svoje prostore. »V kolikor  se osebe  izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko  izkaznico ali delovni nalog, oziroma pokličejo podjetje v imenu katerega  se predstavljajo. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb  (oblačila,  govor,  posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko,  barvo,  tip in reg. št. vozila). Če ste v dvomu, ali ne gre morda za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti,« polagajo na dušo občanom policisti.

V kolikor kljub previdnosti  postanejo žrtev kaznivega dejanja naj takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.