O absurdu rekordov, ki to niso

VIDEO: Marko Potrč o nesmiselnih ukrepih: Nimamo rekordov. To je preprosto zavajanje

R.T.
18. 9. 2020, 08.37
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 08.57
Deli članek:

"Maske na prostem? Resno? Šolarji, ki bodo morali z masko na obrazu sedeti pri pouku kar nekaj ur? Resno?! A s tem se strinjate, zdravniki? Resno?!"

Osebni arhiv
Marko Potrč

Pred dnevi se je izpostavil televizijski voditelj Marko Potrč, ko je predstavil izsledke svoje raziskave o smiselnosti ukrepov in njihovih posledic na naša življenja in zdravje. Kmalu po tistem se je odzval mikrobiolog Gorazd Pretnar, ki je Potrču svetoval, naj raje uživa v dvigovanju uteži, stroko in znanost pa naj prepusti primerno strokovno in podiplomsko usposobljenim.

Potrč ni odnehal. Tudi včeraj, ko je vlada zaradi poslabšanja razmer uvedla nove ukrepe, med drugim nošenje mask na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra, in v šolah, kjer bo ves čas pouka obvezno za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente, ter zaprtje gostinskih lokalov po 22. uri. Potrč je v objavi, ki jo pripenjamo, maske na prostem in pri pouku označil za nesmisel. »Zakaj? Zaradi »rekordov«? Nimamo rekordov. To je preprosto zavajanje. Resnično absurdno je, da se mediji, gospa Beović, gospod Krek in gospod Kacin obnašajo, kot da smo 5-letni otroci, ki ne razumejo osnove računanja odstotkov,« je zapisal.

Poudaril je, da je absurd gledati le številke pozitivnih testov, ne pa tudi števila vseh opravljenih testov na tisti dan. Govor o rekordih zato po njegovem mnenju ni na mestu.

Zapisal je tudi, da testi ne potrjujejo okužbe, »zato je nedopustno govoriti o okuženih na podlagi teh testov. Potrdijo zgolj in edino sled viru.sa. To pa nujno ne pomeni, da je le-ta aktiven, še delujoč. Na tem testu ste torej lahko pozitivni, pa nujno niste ne bolni, ne prenašalec. Nikogar tako rečeno ne ogrožate. Poudarjam; to ni moje mnenje, to je dejstvo (!) na katerega opozarja stroka. Poglejte objavo z dr. Miho Avberškom, da ne bo dvomov in ponovnih podtikanj, da se sam igram stroko«. 

Komu bolj verjamete: vladi ali Marku Potrču?