Ukrepi in priporočila

Vlada razmišlja, da bi še bolj omejili število ljudi, ki se lahko zbirajo in družijo

C.E./STA
17. 9. 2020, 19.48
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 19.59
Deli članek:

Nekateri ukrepi za domnevno zajezitev širjenje koronavirusa vstopijo v veljavo že ob koncu tedna, nekaj je novih priporočil, vlada pa bo s pomočjo strokovne skupine razmišljala še o novih omejitvah.

Bobo
Fotografija je simbolična
Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da se dogovarjajo za določene zaostritve, ki pa v tem trenutku še ne bodo tako hude. Ker so tesni stiki med najpogostejšimi viri okužbe, bodo po njegovih besedah poskušali ukrepati na tem področju.

Začnimo s spremembo glede nošenja zaščitnih mask. Ta bo vstopila v veljavo v noči iz petka na soboto. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je dejal, da bodo maske (dovoljeno si je nadeti tudi burko) obvezne tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi. Kako veliko ljudi ni natančno povedal, dejal je le, da so to tržnice in mestna jedra.

Zanimiva je tudi zamejitev večernega dela gostinskih lokalov. Od ponedeljka se bo predvidoma spremnil na termin med 6. in 22 uro. Gostinci temu že nasprotujejo.

Nošenje mask pa bo po novem ves čas pouka obvezno za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih in učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske.

Merjenje temperature ob vstopu v delovne prostore

Med ljudstvom nepriljubljen je tudi ukrep omejitve zbiranja. Oblastniki razmišljajo, da bi največje število oseb zmanjšali z deset na manj, v mislih imajo cifro 6, kot na primer v nekaterih delih Velike Britanije. Kacin pravi, da časovnice za ta ukrep še ni.

Vlada je danes tudi sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Po Kacinovih navedbah s tem ukrepom delodajalec zaščiti delovni kolektiv pred okužbo, ni pa še znano, kdaj bo ta ukrep stopil v veljavo.

Sprejetih je tudi več priporočil. Med njimi je priporočilo o delu od doma in o uvedbi sistema kolobarjenja, če to omogoča delovni proces.

Vlada je pozivala predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastniki in vodstva podjetij pa naj od strokovnjakov za medicino dela pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve koronavirusa v podjetju ter pravočasno uvedejo vse svetovane preventivne ukrepe.

Prireditve brez pogostitev

Prav tako vlada pričakuje, da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev, saj se v praksi kaže, da se na uradnem delu udeleženci držijo omejitev, na neuradnem delu pa se razdalje ne spoštuje. Vlada tudi predlaga, naj sami omejimo vse nenujne stike ter da svoje obiske v trgovinah in drugih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno.

Kacin je pozval tudi, naj se ljudje pri praznovanju obletnic držijo priporočil NIJZ oziroma praznovanja zamejijo na čim manjše število udeležencev, če je le mogoče, pa praznovanja preložijo.