Za zajezitev okužb

Novi obvezni ukrepi: nošnja mask tudi na odprtih javnih prostorih in zaprti lokali po 22. uri

L.K.
17. 9. 2020, 14.37
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 17.22
Deli članek:

V pripravi so tudi nadaljnji ukrepi, če se bo situacija poslabšala.

Bobo
Nošenje mask v zaprtih javnih prostorih bo obvezno za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente.

Vlada RS je na današnji seji sprejela ukrepe za zajezitev okužb. Kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin, se vlada zaveda, da je za upočasnitev širjenja okužb z novim koronavirusom in omejitev negativnih posledic nujno zmanjšati število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče. Ker bi bilo število okužb nižje, če bi se priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) upoštevala, poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb ter organizatorje dogodkov, da poskrbijo za upoštevanje priporočil.

Kacin je na današnji tiskovni konferenci predstavil sprejeta priporočila.

- Delo od doma, če je to mogoče. Vlada priporoča uvedbo sistema kolobarjenja oziroma rotiranja na delovnem mestu in na domu.

- Pri vseh javnih prireditvah je treba upoštevati negativne izkušnje. Odpovedati se bo treba pogostitvam in zakuskam, ki običajno sledijo. Ko se zaključi formalni del, vse zavore nekam poniknejo, je dejal Kacin.

- Državljani naj sami omejijo stike, ki niso nujni, in zmanjšajo obiske v trgovinah in ostalih javnih prostorih.

- Ob vstopu v delovne prostore bo potrebno meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pripravljena bo zakonska podlaga, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.

- Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

- Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00.

- Ta konec tedna pričnejo veljati spremembe vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Ta bo obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske.

Dodatni ukrepi

Vlada pripravlja več ukrepov usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb, če bi se njihovo število povečevalo (ukrepi vezani na delovanje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov), je še dejal Kacin. Načrtovane so tudi dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb, najverjetneje na šest oseb. V pripravi so tudi spremembe, vezane na vstop v državo, za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah ter ukrepi, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic Evropske unije, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj njenega ozemlja.