Globalni izziv

Jelko Kacin ponavlja, da koronavirus ne izbira žrtev

L.K.
17. 9. 2020, 14.14
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 16.09
Deli članek:

Virusa ne gre podcenjevati, je posvaril vladni govorec.

STA
Jelko Kacin

Pred dvema dnevoma se je začelo 75. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, je na današnji tiskovni konferenci uvodoma povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Obseg pandemije, njeni družbeni in gospodarski učinki ter interakcija z drugimi globalnimi izzivi še vedno ostajajo neznanka.

Če smo v prvem valu menili, da je virus najbolj nevaren predvsem za starejše, primeri, ko so življenje v boju s covidom-19 izgubile mlajše osebe, kažejo, da virus ne izbira. Iz Hrvaške tako poročajo o smrti 42-letnika iz Reke, iz Bosne in Hercegovine pa o smrti 37-letnega zdravnika, je posvaril Kacin. Virusa zato ne gre podcenjevati, je dodal.

Malo vnosov iz tujine

Včeraj je bilo opravljeni 3070 testov, zaznali so 104 primerov nove okužbe, ena oseba je umrla. "Tako kot pretekle dni je bilo primerov z vnosi iz tujine malo, samo dva, primerov povezanih z lokalnimi prenosi je 28, tistih z neznanimi viri pa 21, kar je podobna številka kot včeraj," je dejal Kacin in dodal, da je pozornost vlade "trenutno usmerjena v preprečevanje primerov izbruhov v domovih za starejše. Situacije, kot se nam je zgodila v Hrastniku, si ne želi nihče". Zato je poudaril, da mora biti v središču vseh sprejetih ukrepov dobrobit stanovalcev.

Kacin je pred današnjo sejo vlade, na kateri bodo tudi sprejemali ukrepe za zajezitev okužb, dejal, da sta med primeri okužb, potrjenimi v sredo, dva iz tujine - iz Avstrije in Gruzije.