Ni govornik vlade, temveč premierjev piarovec

V čigavem imenu govori Jelko Kacin?

Mihael Korsika
17. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Koga na novinarskih konferencah predstavlja vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin? Ne vlade, temveč predsednika vlade Janeza Janšo, ki v pol leta kot premier ni bil sposoben izvesti niti ene samostojne novinarske konference. Zdravstvenega ministra in začasnega vodjo Desusa Tomaža Gantarja tako javno napada Kacin in mu grozi z vlado, katere član je tudi Gantar, medtem ko se premier skriva pred mediji, razen pred tistimi, ki mu pojejo hvalnice.

STA
Jelko Kacin ni član vlade, temveč je na zaupanje zaposlen v kabinetu zunanjega ministra.

Eno največjih presenečenj letošnje pomladi ni bilo oblikovanje nove vladne koalicije pod vodstvom Janeza Janše ali prihod novega koronavirusa v Slovenijo, temveč spečanje ostrih političnih nasprotnikov, predsednika SDS Janeza Janše in nekdanjega predsednika Liberalne demokracije Slovenije Jelka Kacina, ki po letu 1994 drug o drugem nista našla lepih besed. »Politična praksa Janeza Janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju,« je še leta 2011 ugotavljal Kacin, ki je očitno postal žrtev Janševe manipulacije.

Devet let kasneje je Kacin ob nastopu tretje Janševe vlade postal uradni govorec kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Ker se je kasneje izkazalo, da za ustanovitev kriznega štaba ni zakonske podlage, je postal vladni govorec za covid-19. Sklenil je pogodbo za določen čas z ministrstvom za zunanje zadeve, kjer so ga zaposlili na zaupanje v kabinetu zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki je dolgoletni član SDS.

STA
Premier Janez Janša v pol leta ni imel niti ene samostojne novinarske konference.

Podaljšanje pogodbe

Za svoje delo bi moral Kacin sprva prejemati po 3010 evrov bruto, a mu je vlada že kmalu po nastopu dela plačo povišala na 3386 evrov bruto. Pogodba se je iztekla v nedeljo, ministrstvo pa je že minuli četrtek s Kacinom podpisalo aneks, s katerim se je pogodba podaljšala do 13. marca 2021. Prejel pa je tudi dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Prvega pri plači za april, v višini 1169 evrov bruto, drugega pa pri plači za maj, v višini 1383 evrov bruto.

Javna skrivnost je, da premier Janša in minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je minuli teden tudi začasno prevzel vodenje koalicijske stranke Desus, nista v najboljših odnosih. Zato so še toliko bolj pomenljivi besedni spopadi, ki sta jih v zadnjem času uprizorila vladni govorec Kacin in minister Gantar, medtem ko premier ni niti enkrat tako ali drugače posegel v medijsko obračunavanje med njima.

Nazadnje je bil zdravstveni minister javno deležen kritik Kacina, ki sploh ni član vlade. Nedopustno je, da je tako težko priti do zdravnika, da te napoti na test, je ugotavljal Kacin. Če ministrstvo za zdravje ne bo ukrepalo, bo direktorje zdravstvenih domov sklicala vlada, da se poskrbi za dostopnost zdravnikov, je ob tem napovedal.

Postavlja se vprašanje, čemu takšne besede. Ali ni to tema za sejo vlade, ne pa za novinarsko konferenco? Ali to pomeni, da Gantar ne posluša predsednika vlade? Gre le za javni pritisk na Gantarja, ki je začasno prevzel vodenje Desusa?

Koga predstavlja Kacin?

»Ne vem, kaj govori, ampak dostikrat govori stvari, ki pač ne izpadejo ravno smiselno,« se je na kritike vladnega govorca odzval Gantar. Ministrstvo za zdravje je namreč del vlade, medtem ko Kacin sploh ni njen član.

Glede na Gantarjev odgovor je na mestu vprašanje, koga sploh predstavlja Kacin. Vlado ali premierja? Očitno bolj skrbi za interese slednjega. Morda pa je le prišel čas, da gre 64-letni Kacin počasi v pokoj.