Janševa računica

Bo premier Janša po interpelaciji odprl kuverto z odstopom?

Mihael Korsika
16. 9. 2020, 19.30
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 19.34
Deli članek:

Interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa za zdaj podpira 40 poslancev, razrešitev ministra bi sicer moralo podpreti 46 poslancev. Hojs je poslanski skupini DeSUS prejšnji teden zatrdil, da ga je premier prosil, naj z »nepreklicnim« odstopom počaka do interpelacije. Bo nato Janša po 80 dneh vendarle odprl kuverto z odstopom?

STA
Premier Janez Janša in notranji minister Aleš Hojs.

Državi zbor bo predvidoma v petek na izredni seji obravnaval drugo interpelacijo zoper ministra tretje vlade Janeza Janše. Pred poslanci se bo tokrat zagovarjal notranji minister Aleš Hojs, čigar interpelacijo so predlagale opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levica.

Glavni očitek zoper Hojsa v interpelaciji je odprava prepovedi koncerta kontroverznega hrvaškega pevca, ki v svojih pesmih poveličuje ustaštvo. Ob tem ministra čaka še nekaj neprijetnih vprašanj opozicijskih poslancev. V času protivladnih protestov je namreč obiskoval prostore Operativno-komunikacijskega centra policije v Ljubljani. Po informacijah portala Necenzurirano naj bi Hojs poskušal v določenem delu usmerjati delo policije med protesti, kar bi predstavljalo hujšo kršitev zakona o organiziranosti in delu v policiji. Zakonodaja namreč strogo prepoveduje vmešavanje ministrov v policijsko operativo.

Za razrešitev manjka šest glasov

Da bi interpelacija ministra SDS uspela, jo mora podpreti najmanj 46 poslancev državnega zbora, štiri predlagateljice LMŠ, SD, Levica in SAB pa sicer skupaj premorejo 39 poslancev. Čeprav je večina političnih strank, med njimi tudi koalicijske, izrazila ogorčenje nad odpravo koncerta hrvaškega pevca, pa nobena koalicijska stranka ne podpira interpelacije zoper ministra, a koalicije pri glasovanju vseeno ne bo enotna.

twitter
Tvit notranjega ministra, s katerim je javnost seznanil z odstopom.

Začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar je sicer zatrdil, da se bo DeSUS v primeru interpelacije držal koalicijske pogodbe in je ne bo podprl, a je njihov poslanec Robert Polnar že pred tem javno napovedal, da bo interpelacijo podprl. Prav tako je vodja poslanske skupine DeSUS v v sobotnem pogovoru za Novice Svet24 povedal, da poslanska skupina ne bo glasovala enotno. Poleg Polnarja pa naj bi se dva poslanca stranke DeSUS pri glasovanju vzdržala.

Pretekle izkušnje sicer kažejo, da je interpelacija redko uspešna. Državni zbor je do zdaj obravnaval skupno 40 interpelacij, izmed katerih sta bili le dve uspešni, zadnja daljnega leta 1998. V treh primerih so ministri med postopkom interpelacije sami odstopili.

Se bo kuverta odprla?

Čeprav bo Hojs najverjetneje »preživel« interpelacijo, pa se bi lahko vseeno poslovil iz ministrske pisarne na Štefanovi ulici v Ljubljani. Kot je znano, je tri tedne pozneje po vloženi interpelaciji Hojs, ki sicer vse očitke zavrača, nepreklicno odstopil. Za ta korak se je odločil zaradi hišnih preiskav glede nabav opreme, ki so bile po njegovem mnenju politično motivirane. Minister Hojs je sporočil, da je nepreklicno odstopil, premier pa, da je njegov odstop sprejel.

Preteklo je več kot teden dni zavajanja javnosti, v katerem sta Hojs in Janša igrala igro o nepreklicnem odstopu, nato pa je postalo jasno, da Hojs ostaja minister. Šele takrat je Janša pojasnil, da je kuverta s Hojsovim odstopom ostala zaprta, saj je ministra prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve. »Povedal sem mu, da bom ostal do interpelacije, kaj bo potem, pa se bomo pogovarjali po interpelaciji,« je prejšnji teden zatrdil Hojs. Dva meseca po nepreklicnem odstopu premier in notranji minister tako še vedno zavajata javnost, saj je Hojs malce drugačno zgodbo povedal poslanski skupini DeSUS.

STA
Državni zbor bo interpelacijo predvidoma obravnaval v petek.

»Razumeli smo ga, da je bil predsednik vlade tisti, ki je zadnji v tej verigi in je izrazil interes, da do interpelacije gospod Hojs še opravlja to nalogo,« je v sobotnem pogovoru za Novice Svet24 razkril vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

Ob tem se postavlja vprašanje, ali bo predsednik vlade po obravnavi interpelacije v državnem zboru vendarle odprl kuverto s Hojsovim nepreklicnim odstopom.