16 okužb

Nov izbruh v Rogaški Slatini, tokrat v domu starejših

B.K./STA
16. 9. 2020, 11.56
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 21.22
Deli članek:

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so potrdili že 16 okužb s covidom-19.

Facebook (Pegazov dom Rogaška Slatina)
Pegazov dom Rogaška Slatina

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so po ponedeljkovem odvzemu večjega števila brisov potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 13 stanovalcih in treh zaposlenih, je povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Vse okužene stanovalce so sicer že včeraj premestili v bolnišnice.

Prvo okužbo so v Pegazovem domu potrdili potrdili že v nedeljo, zato so nato v ponedeljek odvzeli brise 128 stanovalcem in 24 zaposlenim. Skupaj so jih tako potrdili 16.

10 okuženih stanovalcev so premestili v novomeško bolnišnico, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

Večina stanovalcev brez simptomov

"Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni, nekateri, ki so imeli tesnejše stike z okuženimi, pa še ta teden," je pojasnila Kampuševa. Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb, še pravi Kampuševa.

V domu imajo sicer 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Tudi v domu starejših v Črnečah potrdili nove okužbe

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so po odvzemu večjega števila brisov v začetku tedna potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 12 stanovalcih in štirih zaposlenih, je povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Vsi okuženi so z istega oddelka, dva oskrbovanca se zdravita v bolnišnici.

"Rezultat je na nek način pričakovan," je dejal Mlačnik. Vsi okuženi so z istega oddelka, na katerem je zdaj delo organizirano ločeno od ostalega doma in je definiran kot siva cona. Deset okuženih stanovalcev je v rdeči coni doma, štiri zaposleni pa so zaradi okužbe v samoizolaciji.

Mlačnik se zaradi širjenja okužb v domu boji kadrovskih težav. "Če v bolnišnicah tarnajo, da nimajo zaposlenih, tudi mi ne moremo računati na njihovo pomoč," je dejal. "Zaposleni so zaskrbljeni, te moramo obvarovati, da jih kdorkoli ne stigmatizira," je še dejal Mlačnik in dodal, da je ugotavljanje krivde, zakaj je do tega prišlo, trenutno najbolj nesmotrna stvar. "Zaposlene je treba v tem trenutku spodbujati, da sploh še delajo, tako kot delajo, in jih za njihovo delo pohvaliti," je dodal.

Predvidoma bodo večje število brisov pri stanovalcih in zaposlenih v domu v Črnečah ponovno odvzeli v petek.

Prvo okužbo so nekaj dni po sprejemu v dom potrdili pri stanovalki, ki so jo na novo sprejeli v dom 21. avgusta letos. Takrat ni kazala znakov okužbe. Pred tem v tem domu okužb z novim koronavirusom niso potrdili. Ta največji dom za starejše na Koroškem z 263 posteljami je od potrditve prvega primera okužbe zaprt za obiske, prav tako ne sprejema novih stanovalcev.

V Domu Danice Vogrinec se širjenje okužb umirja

Nova testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Domu Danice Vogrinec Maribor dajejo spodbudnejše rezultate. Med 200 odvzetimi brisi ta teden je bil pozitiven eden. Trenutno je v tem domu okuženih 42 ljudi, od tega 25 stanovalcev in 17 zaposlenih. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je danes sporočil direktor Marko Slavič.

V ponedeljek je bilo v domu odvzetih 127 brisov in vsi so bili negativni. Dan kasneje je bilo odvzetih še 73 brisov, pri tem pa je bil pozitiven en stanovalec.

Okužbe z novim koronavirusom so se pojavile na začetku prejšnjega tedna v enoti na Taboru, kjer biva okoli 200 starostnikov. V naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo in do začetka tega tedna doseglo številko 40 oseb.

Poleg okuženih zaposlenih so iz delovnih procesov preventivno izključili še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. Zato je po besedah Slaviča zelo težko organizirati delo v domu. "Zaposleni delajo v nemogočih razmerah," je opozoril v izjavi za medije v ponedeljek. Dodatna pojasnila je napovedal za četrtek.

Težava niso le okužbe znotraj doma, ampak širjenje novega koronavirusa v Mariboru in okolici. Minuli konec tedna so potrdili okužbo med drugim tudi pri 11 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.