Na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so Adolfa Lukanoviča, nekdanjega strokovnega direktorja Ginekološke klinike UKC Ljubljana sprejeli 9. marca letos – kmalu po tistem, ko je bil v stiku z bolnico, za katero se je pozneje izkazalo, da je okužena s covidom-19.

Lukanovič ljudi poziva, da se cepijo proti gripi. Bliža se namreč jesen, z njo pa prihajajo prehladi s simptomi, ki spominjajo na okužbo z novim koronavirusom.

Hospitalizacijo je na začetku odklonil, čeprav so mu jo na omenjeni kliniki priporočili. Uspelo jim ga je prepričati. Od ponedeljka do srede je razvil pljučnico, priključili so ga na respirator. Lukanovič je v umetni komi preživel dva meseca. V tem času je prišlo do odpovedi organov.

25. maja so ga premestili na rehabilitacijo v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča. Bil je nepokreten. Kot je povedal na današnji tiskovni konferenci, so mu v pol leta povrnili gibanje.

Lukanovič je tako za Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana kot tudi za Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča imel povedati le lepe reči. Je pa poudaril, da je na lastni koži izkusil pomanjkanje delavcev zdravstvene nege. 

»Ne zavedamo se dovolj, kaj se lahko zgodi, če se bo ta epidemija nadaljevala,« je nejeverne Tomaže posvaril Lukanovič. In poudaril, da gre, kot je izkusil sam, za resno in smrtonosno obolenje. Prepričan je, da bo covid-19 mutiral v covid-20.